I coronavirusets spår har många länder beslutat att människor inte får gå ut mer än en begränsad tid per dag för att minska smittan. I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vi ska vara ute. Samma regler om att hålla avstånd gäller dock.
– Risken för att sprida smitta är mycket mindre vid utomhusaktiviteter, säger Maria Amér som är smittskyddsläkare på Gotland.
Bättre för folkhälsan och lättare att inte bli smittade på grund av närhet, är fördelar med att vistas utomhus.
Naturen på Gotland bjuder på fina upplevelser både längs stränder och inne i landet. Årstiderna ser till att det händer nya saker hela tiden. De flesta kan ta sig ut eftersom det finns natur- och vandringsstigar av varierande kvalitet, där även rullstol och barnvagn kan ta sig fram.
Den häftiga hängbron vid File Hajdar, ett vattenfall på Fridhem eller Kungens sal i Ardre är några förslag. Det kan också handla om den lilla skogen utanför huset där du bor.
Mattias Vejlens är friluftssamordnare på länsstyrelsen och hör till dem som är övertygande om att det gör oss gott att vistas i naturen.
– Det behöver inte vara så märkvärdigt. Det enkla är underskattat, säger han.
Vad man gör ute i naturen och vilket ställe man väljer är egentligen inte så noga. Det finns saker att se på överallt.
– Huvudsaken är att du kommer ut, säger han.
Naturen är till för alla och det krävs inga särskilda kunskaper för att ha nytta av den. Man behöver inte veta namnen på vilka arter som finns i naturen, kunna namn på växter och veta vilken fågel som flaxade iväg längs strandkanten.
– Viktigast är att man tycker det är fint.
– Och vill du ha koll på namn finns det bra gratis-appar.
Vid Svaidestugan i Follingbo finns en liten vattensamling där ett gräsandspar hittat hem. Några meter länge bort vid strandkanten har två kanadagäss slagit sig ner. Längst stigen runt vattnet har man röjt en promenadstig och små gula solar av tussilago har pressat sig upp genom jorden
– Man kan bli glad av att se en blomma, säger Mattias Vejlens.
Under vattenytan är det än så länge synbart lugnt.
– Här kan man se yngel av grodor och paddor. Det är snart dags för det.
För dem som har vana av att vara ute är möjligheterna nästan obegränsade. Är du osäker på vad du ska göra finns en del tips att testa. Så här säger Mattias Vejlens:
– Du kan välja ett tema som att åka till olika utsiktspunkter.
Han räknar upp Högklint, Brucebo, Torsburgen och hela klintkusten till Hallshuk, Husrygg, Lindeberget och Grogarnsberget.
– Samma sak kan du göra med sjöar, ängen eller naturreservat.
Ett annat sätt att ha en liten plan för sin naturupplevelse är att bestämma sig för att titta efter en viss växt eller insekt.
– Nu ska jag försöka se tio fåglar eller tio olika blommor, kan man ha som mål.
Vattendrag är ett annat tema att följa.
-Att se hur Ihreån som ringlar sig fram är spännande. Den ändrar sig varje år och har mycket vatten nu, berättar Mattias Vejlens.
Länsstyrelsen har gjort i ordning en stig så att man kan följa delar av ån ner till utloppet. Flera andra utflyktsmål görs nu i ordning efter hand.
– Vi vill sänka trösklarna så att fler människor hittar ut. Snitslade naturstigar gör att de som rädda för att gå vilse vågar sig ut.
För dem som har bil har parkeringsplatser gjorts i ordning och till flera utflyktsmål stannar bussen.