Friskola i Fardhem

Fardhem blir platsen för den nya fristående grundskolan på Sudret.En skola som kommer att drivas av Atheneskolan AB.- Det här känns väldigt bra, säger Per Karlsson i intresseföreningen för Närs friskola, som i går lämnade in den första ansökan till den nya skolan.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-05-27 04:00
Det är genom ett samarbete mellan föräldraföreningarn för Närs friskola och Eksta-Fardhem friskolor och Atheneskolan som den nya friskolan på Sudret nu blir av.
- Det finns ett hål på Sudret som ska fyllas. Och vi tycker det är jätteroligt att kunna starta en friskola på södra Gotland, säger Rigmor Kinnbom, vd för Atheneskolan AB.
Atheneskolan i Visby startade för sex år sedan och även om tiden är knapp så är Rigmor Kinnbom övertygad om att man kommer att hinna med det som behöver göras för att kunna starta friskolan i Fardhem i augusti.
- På Sudret finns ett otroligt föräldraengagemang. Vi har kapaciteten och vet vad som behöver göras. Och jag tror inte det blir några som helst problem att rekrytera elever eller personal.

Inga problem
Än har Atheneskolan inte fått kommunens tillåtelse att ta över skolan i Fardhem, men inte heller det tror Rigmor Kinnbom blir något problem. En del av skolan, den så kallade paviljongen, hyr kommunen av Lanternan och det avtalet går snart ut. Men Atheneskolan vill ha hela Fardhem skola.
I går eftermiddag pratade Rigmor Kinnbom med tekniska förvaltningen. Kommunen har tagit ett principbeslut att nedlagda skolor ska säljas.
- Vi vill få dem att skjuta på försäljningen ett år och låta oss hyra gamla skolan för att komma igång. Blir det inte så får vi kanske skaffa fler paviljonger om den nuvarande inte räcker till. I framtiden är det inte säkert att skolan ska ligga just där. Det är en fantastisk plats men det finns andra platser i Fardhem som man kan tänka sig, säger hon.
Intresseföreningen i När fick tillstånd att starta friskola, men lyckades inte få ihop tillräckligt med elever. I Eksta-Fardhem fanns tillräckligt med elever, men inget tillstånd.

Snabb handläggning
Tillståndet för När friskola kunde genom snabb handläggning av Skolverket flyttas över till Atheneskolan.
Kampen för en fristående skola i Fardhem har varit lång.
- De senaste sex åren har vi arbetat för friskolor i Eksta och Fardhem För tre år sedan var det klart att Pysslingen skulle driva friskola i Fardhem, men då bestämde sig Gotlands kommun för att driva den kommunalt ett tag till. Det är väldigt glädjande att det nu blir en friskola, tycker Angelica Dunstrand, föräldraföreningen i Fardhem.
Hon har tre barn i skolan och ett fjärde som börjar i höst. Hennes dotter Zelinn, som börjar trean i höst, är glad att få gå kvar i Fardhem.

Jätteglad
- Jag är jätteglad. Det finns så mycket roligt att göra här, säger hon.
Anna Andersson, Levide, är förälder i Fardhem skola. I går fick hon veta att det blir en friskola där.
- Jag vet ju inte vad det innebär ännu, vilket koncept de har. Huvudsaken är att det blir en bra lärmiljö för mina barn. Vi får prata om det och ta reda på mer innan vi bestämmer oss.

Beslutet kom sent
Lite olyckligt är det att beslutet kom så sent. Arbetet med att förbereda eleverna i Fardhem för att gå i skola i Hemse eller Stånga pågår.
- Det är viktigt att visa respekt och inte skuldbelägga de föräldrar som väljer friskola respektive kommunal skola, tycker Anna Andersson.
Lena Signer, resurslärare på mellanstadiet i Fardhem, tycker det är bra att det blir en friskola där.
- Föräldrarna har verkligen kämpat för det här. Och det är ju ett sätt att rädda landsbygden. I längden tror jag alla tjänar på konkurrens.
I höst har hon fått tjänst som lärare i Hemse. Men hon är inte helt främmande för att söka en lä’rartjänst på den nya friskolan.
Carina Uddin är också lärare i Fardhem och även förälder till barn i skolan.
- Vi har varit inställda på allt det här året, friskola, Stånga skola eller Högbyskolan. Det har varit många sömnlösa nätter så det är skönt att det äntligen kommit ett beslut, tycker hon.
Barbro Olofsson, Hablingbo, arbetar i köket, undervisar i hemkunskap och arbetar en del på fritids på skolan. Hon är en av de två på skolan som inte fått besked om ny placering i höst.
- Jag trivs bra här. Och jag är inte främmande för att jobba kvar här om jag får möjlighet. Men kommunen har ju inte varit så positivt till att man tar tjänstledigt för att arbeta på friskola.
Christer Norrby är ordförande i intresseföreningen för Närs friskola. Han är glad att det blir en friskola på Sudret.
- Det är tufft att starta friskola. Och ingen hjälp av myndigheter har vi fått, varken av politiker eller tjänstemän. Men hjälps vi åt med det här så ska det gå.

Athene Fardhem
Rigmor Kinnbom hoppas och tror på många elever till skolan som går under namnet Athene Fardhem.
- Till Atheneskolan i Visby har vi kö. Det förvånar mig inte om det blir så i Fardhem också. Så småningom hoppas vi kunna starta en skola även på norra Gotland.

Det blir en skola med förskoleklass och upp till och med år 6.
Arbetet kommer att ske i åldersintegrerade klasser.
Friskolan kommer att ha den inriktning som intresseföreningen i När fick tillstånd till, nämligen entreprenörskap. Alla elever kommer att läsa engelska från första klass.
Skolan kommer också att låta naturen och hälsan få stort utrymme i arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!