Friskolor gick med miljonvinst

Att driva friskola var en god affär under fjolåret.Donnergymnasiet gick med 2,4 miljoner kronor i vinst.Atheneskolan kunde ge sina aktieägare 100000 kronor var i aktieutdelning.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2007-12-11 04:00
I riksmedia har den senaste veckan rapporterats om friskolor där ägarna tjänar grova pengar. För att se om den gotländska friskolemarknaden är lika lukrativ plockade GT fram årsredovisningar för ett par av öns större fristående skolor.
Donnergymnasiet med skolor i Klintehamn, Slite och Göteborg redovisade för fjolåret en vinst på drygt 2,4 miljoner kronor.

Kämpande och pusslande
För första gången någonsin (på tio år) fick aktieägarna utdelning på sina aktier i skolföretaget. 100 kronor per aktie delades ut, eller sammanlagt 150000 kronor.
Bolaget har bara ett tiotal aktieägare; förutom personerna i skolans ledning har ett antal enskilda Klintehamnsbor satsat pengar i skolan.
Bolagets styrelseordförande, Hans Klintbom, är nöjd med det gångna verksamhetsåret.
- Vi har ett bra år bakom oss.
Men framtiden är svår att förutsäga.
-Om elevantalet viker gäller det att kunna parera det. Det är ett kämpande och pusslande hela tiden, säger han.

"Ingen har avvisats"
Om man bara är ute efter att tjäna pengar skulle han inte råda till att satsa på en friskola.
-Det finns betydligt mer lukrativa branscher, säger han.
Själv får han ett arvode på 45000 kronor per år för uppdraget som styrelseordförande i Donnergymnasiet AB.
Atheneskolan AB med verksamhet i Visby visar också ett positivt resultat för verksamhetsåret 2006/07. Vinsten uppgick till 236000 kronor, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan.
De båda grundarna och ägarna, som också är de enda aktieägarna fick en aktieutdelning på 100000 kronor var. 200 kronor per aktie delades ut.
Friskolornas policy när det gäller att ta emot elever med särskilda behov är en annan fråga som diskuterats. Uppgiften att vissa friskolor på fastlandet vägrat ta emot funktionshindrade barn har upprört.
På Donnergymnasiet uppger man att man aldrig avvisat någon elev som sökt dit.
Samma sak säger man vid Orionskolan i Visby som drivs av Visby Walldorfsskola stiftelse. Men man säger också att man aldrig riktigt konfronterats med problemet.

Kommunens råd
På Atheneskolan däremot har man haft förfrågningar från föräldrar till barn med särskilt särskilda behov, som rektorn Gerhard Österlin uttrycker det. Och skolan har diskuterat med barn- och utbildningsförvaltningen om hur man kunde göra.
- Vi vill kunna ta hand om alla barn och vi stänger aldrig dörren för någon, säger Gerhard Österlin.
Men kommunen uppmanar skolan att råda elever med särskilt särskilda behov att söka sig tillbaka till den kommunala skolan.
- Pengarna till de extra resurser som de här eleverna kräver finns redan hos kommunen. Och kommunen satsar dem inte gärna på en friskola, säger Gerhard Österlin.

Viljan finns
Dagens system gör det i princip omöjligt för friskolor att kunna satsa så mycket som krävs för att kunna ta emot elever med mycket stora behov. Det kan gälla mer omfattande ombyggnader av lokaler eller undervisning i riktigt liten grupp.
-Men viljan finns, säger Gerhard Österlin.
Donnergymnasiet AB omsatte förra året 77 miljoner kronor
Atheneskolan AB omsatta 18 miljoner kronor
Donnergymnasiet gjorde en vinst på 2,4 miljoner kronor
Atheneskolan gjorde en vinst på 236000 kronor
Källa: bolagens årsredovisningar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om