Friskt, lent och syrligt
Subtilare än citron Syrligare än lime. Surare än apelsin. Citrongräs är vårt nya älsklingsgräs.
Jag smakar, sniffar och hummar. Friskt, lent, sött och syrligt på samma gång. "Lime?" Han skakar nöjt på huvudet. "Citron, då?"
"Nix. Fast du är på rätt spår."
Han hade pressat en juice på äpplen och blandat med citrongräs. Helt makalöst gott.
Citrongräs är en sådan där svårdefinierad, men otroligt effektfull smakgivare. En asiatisk nykomling att bli saligt lycklig över.
Fast nu är den förstås inte så värst "ny" längre. Numera finns det till och med citrongräs i Konsumaffären på landet. Fast just de stjälkstackarna ser förstås rätt vissna och övergivna ut.
Använd färsk vara
Citrongräset kom med thaimatsvågen, och det kom för att stanna. Nu återstår bara att lära sig att använda det rätt.
Grundkurs A går ut på att handla rätt sort. Skippa alla inlagda och torkade varianter. Det är äkta vara som gäller. Färska, ljusgröna, fasta stjälkar med vit rot utan fläckar. Asiatiska livsmedelsbutiker har de bästa exemplaren.
Köper du fina stjälkar kan de förvaras i tättslutande plastpåse i kylen i upp till två veckor. Jag brukar frysa in ett par pinnar också, men varnar för att hacka med sköra knivar...
Fördjupningskurs B går ut på hur citrongräset ska behandlas. Kort sagt: med besinningslöst våld. Pilla av det yttersta skiktet och banka för allt vad köksbänken håller. En mortelstöt är det bästa mordvapnet, men ett bastant knivskaft kan duga.
Först då frigörs de ljuva citrusdoftande oljorna som både doftar och smakar. Sedan kan man strimla, finhacka eller bara skära i bitar som får koka med.
Gräset i sig självt är träigt och inte så kul att tugga på, men den friska citrongrässmaken passar i det mesta, såsom soppor, pajer, curryrätter och till både fågel och fisk. Dessutom kan den sätta ett härligt sting på desserter.
I överkursen ingår att odla sitt eget citrongräs. Det är betydligt lättare än man skulle kunna tro. Jag har till och med kört ner "köpepinnar" i jorden och fått dem att rota sig.
Häpp! så är man en fullfjädrad citrongräsexpert. Sedan är det bara att falla pladask. Gräsligt gott, helt enkelt. Nästa lektion blir att lista ut hur han egentligen gjorde den där juicen.
Så, vad dricka till? Vin med bra syra! Ex. vis. Dopff & Irion Riesling (nr 2173), 79 kronor eller Gobelsburger Riesling 2004 (nr 4376), 89 kronor.
Veteöl är ett annat bra alternativ, liksom Kahlúa till kakan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!