Friskvårdstimmen gör grabbarna pigga

Gotlands kommun har bland Sveriges friskaste medarbetare! Bara 14 kommuner har lägre sjukfrånvaro - och sjuktalen fortsätter att sjukna.
Tidigare rehabiliteringsstöd tros vara den främsta förklaringen.

Gotland2005-03-19 06:00
En sammanställning av kommunernas och landstingens tidning Dagens Samhälle, visar att den genomsnittliga sjukfrånvaron bland landstingsanställda i fjol var 7,7 procent och bland Sveriges kommuner 8,8 procent. År 2003 var den siffran 9,1.
Gotlands kommun hade en sjukfrånvaro på 6,2 procent och placerar sig därmed på plats 15 av 290!
Dock. På ön är alla i redovisningen kommunanställa; även de som på andra orter är landstingsanställda och alltså generellt sett sjukskriver sig mindre.
Det innebär sannolikt att frisktalet för personal inom andra förvaltningar än de för vård och omsorg, egentligen är något sämre än redovisade 6,2.
Gotlands kommun ligger ändå bra till i riksrankingen.
Personalstrateg Mats Magnusson är glatt överraskad, trots att kommunen har som mål att redan till nästa år komma ner i 1996 års sjuktal, 4,5 procent.
- Med den här takten är det tveksamt om vi når det. Å andra sidan, sett till andra delar av landet, kanske vi har satt målet lite för högt.

Tidigt stöd
Förklaringen till de fina siffrorna tror han är den nya rehabiliteringsprocess som kommunen sjösatte 2002, då sjukskrivningstalen på ön nådde 7,4 procent.
- Då ändrade vi också vårt arbete med företagshälsovården, så att man tidigt möter ett team som gör bedömningar utifrån olika kompetenser.
Rehabiliteringssamordnare Gullan Sandelins tjänst inrättades också 2002, som ett stöd till kort- och långtidssjukskrivna på tekniska förvaltningen.
- Sjukperioden blir kortare om beslutade insatser kommer igång tidigt, utvärderas och eventuellt korrigeras. Man måste också se till det som är friskt och möjligheten till individuella lösningar.
- Vi behöver vår personal; de är vår styrka. Det är viktigt att tala om det också, att "vi behöver dig".

Friskvård förebygger
För två år sedan fick också varje kommunanställd rätt att på arbetstid utöva en timmes friskvård per vecka. De som inte vill, får årligen (mot kvitto) 1 200 kronor till ett träningskort.
Förebyggande åtgärder ses som en god investering för att få ner sjukskrivningskostnaderna.
Social- och omsorgsförvaltningens personalkonsulent Mats Sundin tror dock att rehabiliteringsprocessen betytt mer för siffrorna, än rehabiliteringen gjort.
- Jag tror inte att den har fått så stora effekter än. Men det kommer nog.
År 2003 anställdes en friskvårdskonsult som delas med hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Den hösten kartlades hälsoläget hos 500 anställda inom äldreomsorg och omsorg för funktionshindrade.
Personliga handlingsplaner kring exempelvis arbetsmiljö och träningsråd för att förebygga skador och förslitningar upprättades. De ska utvärderas vid årliga medarbetarsamtal.
I fjol kostade de kommunala sjukskrivningarna på Gotland omkring 23 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!