Fritidsgården i Lärbro läggs ned under 2003 - Bad blir en femma dyrare - Badvakterna tas inte bort

Kultur- och fritidsnämnden har inte lyckats få fram en budget i balans för nästa år.
­ Det felar på 850000 kronor men det räknar vi med att kunna lösa med intern omfördelning. Vi har haft det tufft med fyra miljoner i sparbeting i fjol, nu är det svårt att få ihop det, säger nämndens ordförande Torsten Gislestam (c).

Gotland2002-03-28 04:00
Budgetförslaget som nu lämnas till kommunstyrelsens budgetberedning innehåller flera nedskärningar.
Bidragen till föreningarnas verksamhet kommer inte att räknas upp utan lämnas frysta vid år 2002 års nivåer.
Fritidsgården i Lärbro läggs ned ­ men verksamhet ska det bli ändå, kanske "mobilt" genom att personalen dyker upp i olika lokaler.
Det blir höjda avgifter, bland annat för de kommunala baden.
Det blir minskade subventioner i och med att tillgång till lokaler, hyra av toalettvagnar, bänkar och annat kommer att bli avgiftsbelagda. De fria tjänsterna är snart ett minne blott.
<span class=MR>Ökade driftskostnader</span>
En del kostnader drabbas nämnden av utan egen förskyllan. Investeringar som görs av bla tekniska nämnden medför ökade driftskostnader.
Nämnden får också ökade kapitalkostnader när nya ismaskiner inhandlas.
Gutavallens grusplan måste fräschas upp, vilket betyder 75000 kronor.
Nya ljudabsorbenter i ishallen i Visby kostar 115000 kr.
Frågan om Sliteteatern diskuterades och nämnden beslöt att avstå från att åter vara huvudman för teatern. Däremot tar man ansvaret och blir hyresvärd för biblioteket (55000 kr/år).
Verksamheten i ungdomsgården Jägarn i Visby måste ha nya lokaler, huset är utdömt av b land annat brandskyddsskäl.
<span class=MR>Vaktpersonal</span>
Badvakternas vara eller inte vara har diskuterats, och efter en utredning står det klart att kommunen inte måste hålla med vaktpersonal. Men ska det vara vakter i ordets bemärkelse, eller ska kommunen hålla med "badvärdar" som svarar för tillsyn, men som inte har ett uttalat badvaktsansvar?
Om man ska följa praxis från tidigare år skulle varje bad ha en badvakt, en person som sköter städ och "håller ordning" samt en som sköter kassan. En sådan organisation hade krävt en utökning av budgetramarna med drygt 400000 kronor (eller 1,5 tjänst till).
­ Det är alltså inte aktuellt att dra in på personalen i baden, det kommer att vara precis som i dag. Men vi ska sätta upp nya skyltar så att det står klart för alla besökare att man badar på eget ansvar, betonar Torsten Gislestam.
Verksamhetschefen Ulla Pettersson tillägger att man som förälder inte får räkna badet som en plats där man kan lämna barnen och uträtta ärenden. Ansvaret vilar på den badande eller målsman, inte på kommunens personal.
<span class=MR>Ingen ständig bevakning</span>
­ Som det är i dag får man alltså räkna med att personalen vid bassängkanten kan behöva gå ifrån för att uträtta andra saker, det finns inte ständig bevakning vid bassängen.
I hela riket finns det badvakter kvar i en femtedel av alla kommunala bad, övriga har alltså avskaffat vakterna.
Nästa år blir det fö dyrare att bada. Höjningen stannar förmodligen på fem kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om