Fritidshemmen i fokus 12 maj
För 2383 elever på Gotland tar inte lärandet slut ut när de lämnar klassrummet. 2383 elever har fördelen att fortsätta sin kunskapsutveckling på fritidshemmet tillsammans med kunniga och engagerade lärare. Det är i fritidshemmen som eleverna ges erfarenheter av att bland annat hantera olika sociala situationer, träna språket och att lyssna och respektera varandra. Dessa förmågor bidrar till elevens pågående kunskapsutvecklingen i alla skolämnen.
Arbetsbelastningen för lärarna i fritidshemmen har ökat, elevgrupperna har vuxit, lokalerna är inte anpassade för verksamheten och tiden för planering saknas. Samtidigt vet vi att vi står inför en lärarkris där det kommer att saknas över 360 lärare på Gotland inom 10 år. Över 30 av dem är lärare i fritidshem. Det medför att utbildningsnivån för de anställda på fritidshemmen sjunker. Hur ska vi locka fler till yrket? Hur ska vi få de lärare vi har att stanna kvar?
Regeringen delar Lärarförbundets oro för utvecklingen på fritidshemmen därför har man gett skolverket i uppdrag att göra en utredning som kommer delredovisas 1 juni. Syftet är att höja kvalitén i fritidshemmen. Syftet är bra, men det krävs kraftigare åtgärder.
Minskad arbetsbelastning, höjda löner och särskilt stöd hela dagen till de elever som behöver! Detta skulle skapa rätt förutsättningar för att varje lärare på fritidshemmet kan låsa dörren efter den sista eleven och känna att idag har jag gjort ett bra jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!