Fritidshus på ön rusade i pris under pandemin

När två år av pandemi sammanfattas står det klart att priserna för fritidshus på Gotland ökat med 33 procent. Enligt ny statistik är gotländska fritidshus nu de tredje dyraste i landet.

Marie Nilsson, mäklare.

Marie Nilsson, mäklare.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2022-02-22 16:47

När pandemin började i Sverige för två år sedan trodde många att bostadspriserna skulle gå ner. På Gotland blev det precis tvärtom, här har priserna ökat kraftigt.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar att fritidshus på ön ökat i pris med 33 procent de senaste två åren. Enligt samma rapport ligger Gotland på tredje plats över dyraste fritidshusen i landet. En genomsnittsstuga på 66 kvadratmeter kostar nu i snitt 3,119 miljoner kronor på Gotland gentemot 2,5 miljoner kronor i landet som helhet.

Dyrast är stugan i Stockholms län, med snittpris på 4 miljoner. Som tvåa följer Hallands län, med 3,145 miljoner för genomsnittsstugan.

Den som vill ha mest stuga för pengarna får bege sig till Kronobergs län, där är snittpriset 1,1 miljoner kronor.

Men vad som är fritidshus respektive villa på Gotland, det är något som flyter ihop alltmer menar Marie Nilsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Visby. Hon tycker att man ska ta den här typen av uppdelande siffror med en nypa salt.

– Ett fritidshus kan ju vara en fullgod villa med uppvärmning året runt. Få fritidshus i dag är den där lilla stugan med vattenpump på gården och utedass. Allt fler fritidshus köps och används som villor.

I fritidshussiffrorna hos Svensk Mäklarstatistik utgår man från vad säljaren vid försäljningen angett – om fastigheten nyttjas för tillfälligt eller permanentboende.

Som jämförelse har det de senaste tolv månaderna sålts 157 fritidshus på ön, medan motsvarande siffra för villor är 408 stycken. Priserna utifrån dessa 408 villor har de senaste tolv månaderna ökat med 29 procent.

– Allt handlar om hur man tolkar siffrorna. Säger någon att det är 33 procent upp på ett år behöver man fråga sig vad det är utifrån, om det är vad slutpriset blir eller hur mycket det gått upp i budgivning, säger Marie Nilsson.

Klart är i alla fall att priserna fortsätter öka på ön.

– Priserna har gått upp, och det har de gjort nästan osunt mycket. Höga budgivningar är något vi varit vana vid på ön, och något alla gotlänningar som vill köpa går och grämer sig över, säger Marie Nilsson.

– Just nu upplever vi hög efterfrågan och rätt få objekt ute på Gotland, men så är det alltid så här års. Många säljare väljer att vänta till vår och sommar med att lägga ut sina objekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!