Besparingsskäl
Det var av besparingsskäl som man införde nya arbetssätt för fritidsledarna inför 2010.
I stället för traditionell fritidsgårdsverksamhet lät man fritidsledarna på Tjelvargården i Visby förlägga stor del av sin tid i ungdomarnas naturliga miljöer som skolan, gator och torg, i föreningar och vid olika evenemang. Själva fritidsgården minskade både sitt öppethållande och sina lokaler, den förvandlades till en så kallad träffpunkt.
Nu när tio månader gått ser man att det nya arbetssättet gett en lång rad positiva effekter. Fritidsledarna har blivit mycket mer tillgängliga för ungdomarna och de möter idag många ungdomar som de aldrig skulle ha mött om de enbart jobbade på fritidsgården.
- Vi kan inte se några negativa effekter fram till idag, konstaterar Arne Grau Amnér i sin rapport till kultur och fritidsnämnden.
Nämnden beslutade vid sitt sammanträde i går att permanenta den nuvarande verksamhetsformen.
Skatepark på Gråbo
Nämnden ställde sig också bakom en satsning på en skatepark i anslutning till fritidsgården Puma på Gråbo, i området där vårdcentralen förut låg och som i folkmun kallas "grund Zero". Man avsätter 150 000 kronor av eget kapital till projektet.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har redan fått klartecken att anlägga parken och har avsatt cirka 600 000 kronor i 2011 års budget till projektet.
- Det är bra att det görs satsningar på barn och ungdomar i Gråbo, tyckte kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi (M).
Fritidsledare i fält - en succé
Fältfritidsledarna har blivit en succé.Det konstaterar kultur- och fritidsnämnden.- Nu möter fritidsledarna ungdomar som de aldrig skulle mött om de jobbat traditionellt, förklarar Arne Grau Amnér, chef på ungdomsavdelningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!