På veckans teorikurs har 15 kvinnor och 5 män bänkat sig. Kursledaren Li Grebäck tar upp en fråga som deltagarna vill få svar på. Vad ska man tänka på när man köper en begagnad bil?
Många drömmer om egen bil och körkort. Men vägen dit är lång.
– En del har kört bil i hemlandet innan de kom hit. Men även om man har en del kunskaper är det mycket nytt, det finns en rad oskrivna regler, och här måste man tänka på älgar och halka, säger Li Grebäck.
Att ha ett körkort är viktigt. Möjligheten att få jobb ökar, det blir lättare att knyta kontakter och dessutom stärks självkänslan. Men språket är ett hinder, och man måste klara teorin för att bli godkänd. Därför startade Röda Korset och Vuxenskolan i mitten av november läxhjälp på lätt svenska.
– Vi har två grupper. 42 kvinnor är med. Från början var ett tiotal män med, och de har blivit fler med tiden, säger Pia Hederstedt från Vuxenskolan.
Verksamheten sker helt på ideell väg. Deltagarna betalar själva sina kursböcker, de betalar för bussresorna från Fårösund, Slite och andra orter som de gör för att komma till Visby och lära sig om vägmärken, högerregeln och annat. Ändå är det en verksamhet som väckt uppmärksamhet och hat på internet.
Den kväll då GA är med bevakas entrén så att inga obehöriga ska komma in. De som tidigare i veckan medverkat i ett radioinslag har fått hot, och Vuxenskolan har krisberedskap för att stötta sin personal. Ingen av deltagarna i klassrummet vågar vara med på bild.
Radioinslaget var tydligt, men har ändå misstolkats av sajter som är motståndare till invandring.
– Det har spritts ett felaktigt rykte att de nyanlända får gratis körkort på Gotland. Så är det inte alls. Vi diskuterar regler och förhållningssätt i trafiken. Det är ingen körkortsutbildning, säger Pia Hederstedt och påpekar att kursen även är öppen för svenskar som behöver hjälp på lätt svenska.
På ideell väg ställer flera upp som handledare för att deltagarna ska få övningsköra. Anna Kahlbom är en av dem, som den här kvällen tittar in för att se hur det går för kompisen från Afghanistan.
– Vi behöver fler. Vi har handledare som ser hur stort behovet är och hjälper 3–4 personer var, säger Pia Hederstedt som själv gått handledarkurs.
Tanken är att deltagarna efter hjälp med teorin och efter att ha övningskört ska komma bättre förberedda till körskolan. Där får de, som alla andra, betala sina körlektioner själva.