Fröskörd på Norrbys
– Följ växtens utveckling under sommaren och märk ut de bästa och tidiga exemplaren inför höstens fröskörd, råder Lena Nygårds en skara odlingsintresserade kvinnor på Norrbys i Väte.
Fröodlingskurs. Några av deltagarna lyssnar till Lenas instruktioner. Fr v Ewa Hansson, Solveig Karlström, Inger Olofsson, Ylva Johansson och Lena Nygårds.foto: kajsa sundberg
Foto: Kajsa Sundberg
Emellanåt håller hon kurser i fröodling i samarbete med länsstyrelsen inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogrammet.
- Det brukar vara runt 25 deltagare, men i år har informationen inte riktigt nått ut. 6 personer har varit med i år, säger Lena.
Kursen har haft tre träffar, från sådd i maj till skörd.
Deltagarna har under sommaren också arbetat själva utifrån Lena Nygårds skrift "Marthas lilla gröna". I det lilla trädgårdslandet på Norrbys har grödor fått sätta frö som tas till vara.
Lena berättar att gotländsk blåärt är en mutation av gråärt som tagits tillvara. Baljorna är vackert blålila, men gröna kan också dyka upp. Det är bara frö från de blå som tas tillvara, men eftersom de mognat och blivit bruna när det är dags för fröskörd är det bra att ha märkt ut vilka plantor som ska fröskördas.
Fyra sorters kokbönar trängs i landet, gulböna från Östergarn, gotländsk spräcklig böna och Gauk, också spräcklig fast större, samt böna från Hall - en blandning av åtta olika sorter.
- Det ska skramla om baljorna, annars är fröna inte riktigt mogna, säger Lena.
Mangolden och några av rödbetorna har redan börjat sätta frö. Eftersom de är tvååriga ska de egentligen gå i blom först nästa år.
- Vi tar inte det här fröet för vi vill inte föra anlaget att stocklöpa vidare, menar Lena.
Så berättar hon om den pampiga trädgårdsmållan, eller mållspenat som den också kallas, vars tusentals frön håller på att bli bruna. Ursprunget till plantorna kommer från Gräne i Stenkyrka.
- Den kan man skörda av hela sommaren om man knipsar av toppen när den vill gå i blom.
Gotländsk haverrot, som också kallas "vegetariska ostron" är även den tvåårig. Lena förklarar att det är bra att ta upp rotfrukterna ur jorden och välja ut de bästa exemplaren. När blasten tagits av kan de förvaras torrt, svalt och mörkt i sand över vintern.
Tidigt på våren planteras de ut igen för att få blomma och sätta frö.
- De kan stå ute hela vinter, men då ser man inte vilka som är finast. Om man inte tar upp dem på våren och väljer ut de bästa som återplanteras. Man vill ju inte odla vidare på en alltför grenig haverrot till exempel.
Lena berättar också att snittytan på en stor sättpotatis som delades förr brukade doppas i vedaska för att hindra sjukdomar. Och hon visar en udda växt som skördas först i november, rotsolros, vars rot till smaken påminner om jordärtsskocka.
Snart ligger landet bart. Frön och grönsaker delas mellan deltagarna. Nästa år spirar de gamla kulturväxterna i ytterligare några av öns trädgårdar.
Den som är intresserad av att delta i en fröodlingskurs kan ringa Lena Nygård, 0702-619219, så blir det kanske en även nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!