Fruktinköp kritiseras – ställde fram utländska äpplen

När Frans Brozén märkte att äpplena som ställdes fram på fullmäktige var från Spanien och Frankrike blev han konfunderad. "Märkligt när vi samtidigt pratar om att gynna lokala företag", säger han.

Nyligen rapporterade vi att årets äppelskördar ser bättre ut än på många år. Därför blev politikern Frans Brozén förvånad när han såg att frukten som ställdes fram på fullmäktige inte ens var svensk.

Nyligen rapporterade vi att årets äppelskördar ser bättre ut än på många år. Därför blev politikern Frans Brozén förvånad när han såg att frukten som ställdes fram på fullmäktige inte ens var svensk.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-10-10 11:39

Sittningarna i regionfullmäktige kan bli långdragna emellanåt. För att församlingens 71 ledamöter inte ska säcka ihop brukar förfriskning erbjudas, till exempel frukt.

Men Frans Brozén – som representerar Liberalerna i fullmäktige och är profilerad ekobonde till vardags – kände sig inte direkt uppfriskad när han såg vad som fanns i fruktskålen vid sammanträdet den 30 september.

– Etiketterna satt kvar och på dem kunde jag se att äpplena var från Spanien och Frankrike. Jag tror inte att de var grossistlevererade, för det var Ica-äpplen, så jag antar att någon varit och handlat dem i affären bara. Jag tycker det är märkligt, när vi samtidigt pratar så mycket om att gynna lokala företag, säger han.

undefined
"Alla jag tog upp det med tyckte att det var lite skumt. Särskilt nu när Gotland dignar av frukt", säger Frans Brozén.

Frans Brozén ska också ha påtalat detta för andra som närvarade vid mötet.

– Alla jag tog upp det med tyckte att det var lite skumt. Särskilt nu när Gotland dignar av frukt, säger han.

Exakt hur det gick till när spansk frukt letade sig in i rådhuset är lite oklart. Och egentligen spelar det kanske ingen roll – men hur ser grundprincipen ut? Borde inte Region Gotland gynna lokala producenter?

Riktigt så enkelt är det inte, förklarar regionens inköpschef Nanna Sörling. Det är inte hon som lägger beställningarna, men det är hon som tar fram de avtal som används vid Region Gotlands upphandlingar.

undefined
"Enligt lagstiftningen får vi helt enkelt inte skriva att frukten ska vara gotländsk", säger regionens inköpschef Nanna Sörling.

Och jobbar man med avtal måste allt vara by the book.

– Enligt lagstiftningen får vi helt enkelt inte skriva att frukten ska vara gotländsk, eller svensk för den delen. Då räknas det som potentiellt diskriminerande av vissa leverantörer och då är vi inte legala i våra avtal, säger hon.

Av samma anledning kan regionen inte ställa krav på någon särskild märkning av frukten, bara att leverantören ska kunna erbjuda äpplen som är ekologiska eller har en märkning som är jämförbar med exempelvis KRAV – vilket man också gör i det befintliga avtalet.  

Nanna Sörling understryker att det avtalet på intet sätt stänger dörren för lokalt producerad frukt.

– Vi kan inte ha det som krav i en upphandling, men när någon i våra verksamheter lägger en beställning hos leverantören står det var och en fritt att säga ungefär så här: "Har ni gotländska produkter på lager så tar vi gärna dem." Jag är väl jävig, men jag tycker att den kravställning som vi har i dag är bra och att den öppnar för många alternativ när det ska köpas in frukt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!