Fryshuset i Visby försvinner - fyra får gå

ColdSped lägger ned sitt fryslager i Visby i slutet av året.
- Kundunderlaget är för litet för att få lönsamhet på verksamheten. Vi har kämpat med näbbar och klor i 4-5 år för att klara det, men nu går det helt enkelt inte längre, säger Bo Darvelid, chef för ColdSped i Visby och Kalmar.

Gotland2006-05-05 06:00
Beslutet att lägga ned lagret innebär att fyra fast anställda förlorar sina jobb samt att en rad kunder tvingas hitta andra lösningar för sina behov av frysutrymmen.
- Jag tror att vi löser det, säger Patrik Svensson, delägare i Hemglass på Gotland, som hyr lagerutrymme i ColdSpeds fryshus.Det finns mobila fryscontainrar. Kanske dyker det upp andra alternativ.
Fryshuset på Lundbygatan i Visby är stort, ungefär 2 000 kvadratmeter. Det har blivit alldeles för stort för den marknad som finns.
- Förr hade vi fiskfabriken och kycklingslakteriet som hyrde stora utrymmen hos oss. I dag har vi Swedish Meats som en av våra större kunder, men även de har behov av mindre frysutrymme så som marknaden och livsmedelsbranschen har utvecklats, säger Bo Darvelid.

Inte ens glassen...
Men ni har ju all glass, brukar han få höra.
- Jovisst, på sommaren ja. Men resten av året är det sämre. Och inte ens glassen är i sådana volymer att det betalar löner, el och andra driftskostnader.
Kurt Hallbom, platschef på Swedish Meats i Visby, känner ingen större oro över att fryslagret försvinner.
- Det påverkar inte vår verksamhet. Vi försöker frysa in så lite som möjligt, säger han. För 10-15 år sedan hade det varit annorlunda, men i dag slaktar vi lamm året runt och 99 procent av det vi producerar ska till fastlandet så det som behöver frysas in kan vi göra där. Sedan är det en mindre del vi behöver ha frysutrymme för, bland annat till vår restaurang. Men vi har en del pallutrymme i frys på slakteriet och resten går nog att lösa ganska lätt.
En del kunder har meddelats om att fryslagret kommer att försvinna, andra har bara hört rykten. Som Patrik Svensson, Hemglass.
- Vi skrev nytt kontrakt med ColdSped nyligen och då sades det ingenting om nedläggning. Men även om ryktet talar sanning så känner vi ingen panik. Vi har tid på oss att lösa det här.
Tord Lantz, delägare till Keges Grosshandel AB i Visby, har fått veta att fryshuset på Lundbygatan kommer att läggas ned.

Kontoret blir kvar
- Visst kan det bli problem, men det är mest sommartid som vi är trångbodda och inte har plats i vårt eget frysutrymme. Sedan har vi hyrt in oss på ColdSped för en del av glassen. Men sedan vi fick veta det här så har vi lagt ut några krokar. Kanske får vi napp, annars får vi bygga ut själva.
De fyra anställda på ColdSpeds lager är informerade om planerna på nedläggning, men några förhandlingar har inte hållits ännu, förklarar Bo Darvelid. Han betonar också att det enbart är lagret som försvinner, troligtvis mot slutet av året. Kontoret blir kvar liksom transportverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om