Fuktskadorna kan kosta 750 000 kronor

15 gotländska kyrkor har omfattande mögelproblem och måste åtgärdas. Kostnaden beräknas till mellan 5 000 och 50 000 kronor per kyrka. - Problemen är mycket allvarliga om man inte får bukt med dem, säger samfällighetens rådgivare Tor Broström.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-06-01 04:00
Mögelproblemen i de gotländska kyrkorna blir allt allvarligare. Om inte möglet åtgärdas kan det betyda att kyrkorna måste stängas. I första hand handlar det om att luften blir dålig av mögelsporerna, men möglet kan också förstöra inredningen i kyrkorna.
- Känsliga ytor och textilier riskerar först att bli angripna av möglet, säger Tor Broström. Han är lektor vid högskolan och anlitad som rådgivare i Samfälligheten Gotlands kyrkors klimatgrupp.

Först i turordningen
Kyrkorna på Sudret står först i turordningen på åtgärdslistan. I Näs, Havdhem och Grötlingbo är problemen störst enligt Torsten Gislestam, ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkor.
- Sandstenskyrkorna på Sudret verkar vara värst drabbade. Där har jag själv sett möglet ligga som ett vitt pulver, säger Torsten Gislestam.
Avfuktare, i vissa fall i kombination med uppvärmning, är ett av sätten som man nu ska försöka bli av med möglet i kyrkorna.
Andra kyrkor har inte tillräcklig avrinning från kyrktaken. I vissa fall handlar det även om ett behov av dränering för att komma till rätta med fukt- och mögel. En antikvarisk kontrollant kommer att vara på plats när åtgärderna genomförs.
 - Det är svårt att veta vad som är orsaken till mögelangreppen. Klimatförändringar kan vara en anledning, men även uppvärmningen i kyrkorna. Historiskt sett har uppvärmningen bara skett med början under 1900-talet. Vi kan bara ta min egen hemkyrka i Hamra som exempel där den första kaminen kom på plats 1908, säger Torsten Gislestam.
En inventering av kyrkorna har föregått ansökningarna om åtgärd som nu beviljats av länsstyrelsen. Förhoppningen är nu att få stopp på möglet. Kostnaden för åtgärderna varierar mellan 5 000 kronor och 50 000 kronor per kyrka. Pengarna kommer att hämtas ur den kyrkoantikvariska ersättningen och inom ramarna av kyrkoskatten. Målet är att åtgärderna ska sättas in innan sensommaren och hösten då luftfuktigheten är som störst.
- Vi kommer att sätta igång snarast, säger Torsten Gislestam.
Om ett år kommer en uppföljning att göras för att se om åtgärderna haft effekt.
Kyrkorna som ska åtgärdas mot mögel:
Grötlingbo, Havdhem, Näs, Tofta, Dalhem, Eksta, Fide, Fröjel, Gammelgarn, Hamra, Klinte, Mästerby, Roma, Sproge, Vamlingbo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!