Från val till verkstad är temat för "92 möjligheter" som för åttonde året lockar representanter från lika många socknar till temadag. Och satsningar behövs runt om på ön, i synnerhet i tider av hög inflation och dyrare resor till och från ön. Det menar Kickan Karlsson som driver Gangvide i När.
– Det känns väldigt skärrande, vi vet inte hur svenskarna kommer att göra med sitt resande och hur inflationen slår, säger hon.
Det hon hoppas på är fler utländska besökare i sommar, när kronan står lågt i kurs.
– Vi är med i projektet Gotland Out med en internationalisering av företag. Vi ska bygga paket mot den tyska och europeiska marknaden. Pandemin är över och kanske kan vi få en skjuts av den låga kronan, som gör att det blir attraktivare att åka till Gotland.
Från Lustkusten, socknarna kring Stenkyrka, finns projektledare Patrik Hjert tillsammans med Per-Henrik Sorby. De jobbar för att få ännu fler barnfamiljer till sitt område.
– Det handlar om att få till byggbar mark för boende, en offentlig och kommersiell service som fungerar med affärer och restauranger, och bättre kollektivtrafik, säger Per-Henrik Sorby och berättar att sista bussen i dag lämnar Visby klockan 17.50:
– Det fungerar inte om man ska bo på landet.
Satsningen på levande landsbygd med barnfamiljer som vågar ta steget från Visby och fastlandet kräver skolor. Det menar Monica Nilsson, Rommunds fårgård i Gammelgarn och aktiv i skolgruppen för organisationen "Hela Sverige ska leva".
– Annars dör landsbygden. Nu jobbar vi med föräldrarna i de skolor som varit nedläggningshotade. Skolan är kittet i bygden, utan den finns ingen affär och det är så det slutar, säger Monica Nilsson och berättar om nästa möte som ska hållas den 1 februari med skolchef och de politiker som hon menar har lämnat positiva signaler.
På Fårö har skolan redan stängt, men där kämpar ett föräldrakollektiv för att driva förskola och fritids vidare.
– Kommunikation och dialog med varandra, och socknar som samverkar. Vi är bara starka tillsammans, säger förra årets eldsjäl David Ruthström iförd t-shirt med Fårö tryckt på bröstet och menar att en liten socken då kan uppleva en stark utveckling.
Där är föreningslivet en viktig del, ännu en förening kan vara under uppbyggnad. VM i Gotlandsdricke har flera år avgjorts på Gåsemora på Fårö.
– Vi brinner båda två för gotlandsdricke och nu behöver vi en förening, säger Birgitta du Rietz och diskuterar frågan med Tryggve Berling från Burgsvik, aktiv i utvecklingsbolaget Gubis.
Ett starkt föreningsliv och en bygd som går samman kan försätta berg. Det berättar Maria Bergstén, från byn Stöcke i Västerbotten och inspiratör under "92 möjligheter". Det som för sju år sedan började som ett projekt för att få till en idrottshall slutade med en solskenshistoria. 3 000 boende utan samhällsservice lyckades få ihop 50 miljoner kronor till ett allaktivitetshus med gym, restaurang och utlämning av matkassar.
– Vi har fått uppleva det vi kämpat för. För ett år sedan hade vi invigning med Peter "Foppa" Forsberg, säger Maria Bergstén och berättar om innovativa lösningar:
Byborna har fått köpa egna läktarplatser för 2 500 kronor, barnen har fått vara med under projektet, och ideella krafter har inrett restaurangen med skänkta pinnstolar.
– När man stöter på en motgång är det bara att hitta andra vägar, de finns, säger hon.