Full fart mot helheten
Vi klär på oss hjälmar och flamsäkra overaller.Spänner noga fast oss i de specialdesignade bilsätena.Instruktören Linus Ohlsson tar plats bakom ratten, fast besluten att visa oss vad han, bilen och motorbanan går för.
Roligare än så här kan man verkligen inte ha på jobbet, ropar Linus genom den vita hjälmen.
När GT:s fotograf har tagit tillräckligt med bilder från bilens baksäte ger hon föraren tillåtelse att köra så fort han vill.
Men lyckan varar bara några kurvor för Linus.
Tack det räcker, väser jag med synnerligen ansträngd röst.
<span class='mr'>Allmänhetens åkning</span>
På några sekunder har kroppen förvandlats till deg och ett akut illamående slår till på rekordkort tid. Så här känns det nog att falla handlöst från ett stup, tänker jag.
Eller skjuta ut sig ur ett Jas-plan.
Det är inget fel på Linus körteknik. Däremot är inte min kropp van vid högre hastigheter än 90 knyck - och det på raksträcka.
Jag är i själva verket en kyckling. En sån som nästan kräks när en barnkarusell får upp farten.
Men det är knappast de övriga privatbilisterna som den här kvällen kommit till det gamla kalkbrottet i närheten av Kappelshamn. Gotland Ring håller vid ett antal tillfällen i sommar öppet för allmänheten. För några hundringar får mc- och bilförare prova att köra riktigt fort, kravet är bara att de först gått en kort introduktion där de lär sig något om körteknik och sittställningar.
<span class='mr'>Utbildning och forskning</span>
Den 3,2 kilometer becksvarta asfaltsbanan ringlar fram bland tallar och vindkraftverk. Kurvorna är många och banan anses vara svår, berättar Linus Ohlsson.
Men än återstår ungefär lika mycket asfalt att lägga ut innan banan är komplett.
Även om Gotland Ring kommer att lämpa sig för stora tävlingar är de en mindre del av bolagets verksamhet. Utbildning av förare, forskning och utveckling av teknik samt företagsevenemang väger tyngre.
Under vintern och våren har både Honda och Audi använt sig av den gotländska motorbanan för reklamjippon. Kunder och återförsäljare från flera länder flygs in för att under några dagar provköra nya modeller.
Banorna i Europa är väldigt fullbokade, och det är både svårt och dyrt för biltillverkarna att få bantid. Då är det naturligt att de får intresse för nya banor som vår, säger Peter Långfors, operativ chef vid Gotland Ring.
Ett internationellt företag som utvecklar motorer hörde av sig för någon vecka sedan. De vill använda banan för sina tester.
<span class='mr'>Stort intresse</span>
Ett annat företag vill använda Gotland Ring för att utveckla positioneringsteknologin för fordon.
Kalendern på andra svenska banor är fyllda av egna evenemang, klubbar och testdagar för företag, så vi räknar också med att växa. Bokningsläget ser bra ut för nästa år, säger Långfors.
Gotland Ring hävdar att anläggningen kommer att få en stor betydelse för det lokala näringslivet. De större evenemangen lockar branschfolk och kunder till banan, i bland kan de räknas i hundratal.
Alla ska de bo och äta någonstans.
Jag var inledningsvis en smula skeptisk. Jag hade inte så stora förväntningar, men intresset verkar vara större än jag först förstod. Det säger Kalle Löwenberg, kommunens näringslivschef.
<span class='mr'>"Aldrig fel att testa"</span>
Motorbanans betydelse för det lokala näringslivet är oerhört svårt att bedöma menar han, men konstaterar ändå:
Man ska se Gotland som en helhet. Ju fler aktiviteter det finns här, desto större kombinationsmöjligheter. Det stärker Gotlands position i besöksnäringen.
NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, betraktar motorbanan som en bilskola för körkortsinnehavare.
Den är en form av utbildning i trafiksäkerhet och det är aldrig fel att testa sin bil och sin kapacitet, anser Maud Steen, föreningens ordförande på Gotland.
Hon tror inte att de höga farterna uppmuntrar till ett försämrat trafikbeteende utanför banan.
Nej, snarare tvärtom. En trafikmedveten människa för inte över den hastigheten till landsvägen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!