Den här veckan satsar Polisen, Trafikverket och NTF extra resurser, med kontroller på ett stort antal platser över hela ön. Under förmiddagen i går vinkade Polisen in fordon bland annat vid livsmedelsbutiken längs länsväg 147 i Fole.
- Jag förstod att ni fanns här, det var säkert femton bilar som blinkade till mig, berättar en man som stoppats för hastighets-, nykterhets-, bältes- och fordonskontroll.
Dagligen rör sig ett stort antal alkohol- och drogpåverkade förare på de gotländska vägarna. De riskerar inte bara att skada eller döda sig själva, utan även andra människor.
Fler kör påverkade
De senaste åren har antalet drogpåverkade förare ökat markant. Samtidigt är antalet alkoholpåverkade ungefär konstant, uppger Joakim Ljungberg.
- Det är obehagligt. Totalt sett är det fler påverkade ute i trafiken numera, och det är ett problem i hela Sverige, säger han.
Men många bilister varnar varandra för kontrollerna genom att blinka med helljuset.
- Det reagerar de påverkade förarna på direkt och väljer en annan väg. Det är ett problem eftersom det är just dem vi vill ha in i kontrollerna, säger Joakim Ljungberg.
Den som varnar andra kan faktiskt begå ett lagbrott. Det är nämligen förbjudet att blinka med helljuset dagtid, vilket kan ge tusen kronor i böter.
Tips från allmänheten
Polisen på Gotland gjorde i fjol ungefär 300 trafikkontroller, alltså nästan en per dag. Ett av de viktigaste målen är just att få bort de påverkade förarna från vägarna.
För några veckor sedan togs sju rattfyllerister under en och samma helg.
Och mörkertalet är stort.
- Vi får många tips från allmänheten. Det kan till exempel vara släktingar som hör av sig. Även om vi inte får tag på föraren den dagen antecknar vi registreringsnumret och kan vid ett senare tillfälle sätta upp en kontroll några hundra meter från deras bostad. Så tar vi faktiskt många rattfyllerister, berättar Joakim Ljungberg.
Fortkörare en fara
Även fortkörare äventyrar säkerheten på vägarna. I höstas var Joakim Ljungberg med och stoppade en ung man som passerade 60-skyltarna i Fole i 120 kilometer i timmen.
- Han försökte att smita men stoppades av en polisbil längre bort. Sådana förare pratar vi med ganska länge. Många blir väldigt ledsna och bryter ihop. Deras värld rasar samman när de inser att de riskerar körkortet och kanske sitt jobb.
Men det finns även exempel på poliser som beter sig omdömeslöst i trafiken. I veckan avslöjades hur trafikpoliser i Stockholm jagade en motorcyklist i hög fart under drygt en timme, samtidig som polisen själva begick flera trafikbrott.
Jakten väcker även reaktioner inom poliskåren.
- Det är det värsta jag sett. Hade det varit fråga om en rånare eller annan grov brottslighet hade man kanske förstått det, men inte när man jagar en fortkörare. Det säger Håkan Larsson, ställföreträdande chef för ordningspolisen på Gotland.