I år hade Gotland inte mindre än två kockar representerade i tävlingen Årets ekokock. Adam Österdahl från Lilla Bjers, och Jesper Hansson från Stelor. Och när tävlingen avslutades klockan 17 på fredagen stod det klart att segraren blev Adam Österdahl, 19 år och som till vardags jobbar på Lilla Bjers:
– Det känns jätteroligt! Men det har varit en lång dag med många utmaningar. Jag är faktiskt förvånad över att ha vunnit, för det var extremt bra nivå på alla deltagare. Men jag är såklart superglad, och extra kul att Jesper kom tvåa. Vi har fått laga mat tillsammans hela dagen efter att vi blev ihoplottade, säger Adam Österdahl.
Finalen som ägde rum i Växjö började på torsdagen och avslutades under fredagseftermiddagen och innehöll tre olika tävlingsmoment. Det första momentet var en svinn-tävling, där deltagarna hade en och en halv timme på sig att tillaga en rätt enbart med svinnråvaror som de fick när tiden började.
Del två bestod av att hålla ett tal på två minuter om varför de arbetar med ekologiska råvaror och vilka fördelar det har.
– Tredje delen var att tillaga en rätt för fem personer baserat på en råvarukorg vi fått kvällen innan. Vi hade två timmar på oss att tillaga. Jag gjorde en variant på potatis och morot. Potatisfondant, potatisskum, eldad morot, hyvlad morot och krispigt bovete. Det är en fantastisk upplevelse och ett fint kvitto på allt arbete man lägger ned på det här.