Full rulle bakom brukets kulisser

Det är snart sju år sedan Roma sockerbruk stängdes. I sex år efter den sista betkampanjen genomförts stod bruket tomt, men så den 1 november 2003 kom det i ny och gotländsk ägo.
Vad har hänt sedan det då nybildade Klosterfastigheter AB köpte anläggningen?

Gotland2004-11-02 06:00
Bolaget, med Anders Stumle, Svante Bendelin och Johnny Nilsson i spetsen, förklarade för ett år sedan att verksamhetsgrenarna skulle vara ekologisk foderproduktion, inventering och försäljning av inventarierna från sockerbrukstiden, start och drift av en mekanisk verkstad och uthyrning av lokaler till småföretagare.
Företaget Brukets fastighetsservice KB bildades för att ta hand om driften, ordna hyresgäster och anpassa lokalerna för nya verksamheter.
? Fastighetsförvaltningen räknar vi med att kommer vara lönsam i sig. Vi ska fylla lokalerna, sade Anders Stumle i GA den 4 november 2003.
Ett år senare konstaterar han att lokalerna inte är fyllda, men att det vare sig är någon fara på taket för sysselsättningen eller för lönsamheten.
??Tvärtom. Det ser bra ut, nästan bättre än förväntat. Det är ett jäkla roligt projekt, men i de här sammanhangen måste man ha ganska stort tålamod för att det ska bli bra.
Lokalerna ska anpassas för varje ny verksamhet, samordningen måste fungera och en hel del måste godkännas av bland annat miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det sistnämnda har det i vissa fall gått mindre bra med, säger Stumle. Någon större tillverkningsindustri lär det inte bli igen. Därtill är kraven allt för höga, enligt Stumle.
??Att bruket kunde bedriva industriell verksamhet betyder inte att vi kan göra det. Jag har haft ett antal sådana hyresgäster som velat flytta in, men miljö och hälsa har haft invändningar.
Å andra sidan, säger han, har företaget heller inte haft som ambition att främst få dit sådana hyresgäster. Mindre och fler är devisen och i dagsläget har trion ett tiotal hyresgäster, två anställda och så mycket verksamhet och planer att de knappt hinner med mer. Delar av anläggningen hyrs av bland annat Lantmännen, Romateatern och Samhall och används för exempelvis lagring av ekologisk potatis, lastbilsparkering, bokföring och annat småföretagande. Fasaden har piffats upp med färg och en ny skylt, Anders Österdahl driver restaurangen och den mekaniska verkstaden är iordningställd och används i den egna verksamheten.
Stumles och Bendelins företag Ekokraft AB, som tillverkar ekologisk foderråvara, tar också en hel del utrymme. Just nu tittar de på nya fodersorter.

Två heltidsanställda
??Jag tycker att vi själva har en ganska lagom kostym. Det som ligger på lut är snarare att hyra ut till sådana som kan anställa.
Diskussioner förs med flera hyresgäster, både kort- och långsiktigt. Vilka de är vill Stumle inte avslöja. Evenemangsuthyrning är också aktuell. Faktab hade sin julfest där i december 2003 och P 18 har tränat krigsföring i stadsmiljö på bruket. Stumle ser goda möjligheter till liknande verksamhet, även om P 18 skulle försvinna.
? Det finns fler som behöver träna i stor miljö. Polisen och brandkåren, exempelvis.
Mest underutnyttjad är kontorsdelen, säger Stumle som hoppas på hyresgäster som kan dra nytta av receptionen. Småföretagare skulle exempelvis kunna dela på bokföringstjänster.
Anläggningen kostar en hel del att driva och den här veckan tar man en egen flisanläggning i bruk. Satsningen på biovärme är såväl ekonomisk som ekologisk och ligger trion varmt om hjärtat, menar Stumle. Ett av deras mer långsiktiga mål är att samla Gotlands ekologiska rörelse under ett och samma tak.
? Den ekologiska sektorn skulle kunna bli riktigt stor på Gotland, men jag upplever att det har gått lite i stå nu. Vi jobbar på det, men det är saker som måste falla på plats i tur och ordning. Just nu har vi projektansökningar inne som ska behandlas av länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!