Fullmäktige-ja till ny handelsplan i Visby
Ja till ett äldrepolitiskt program, frisktandvård, översiktsplan "Bygg Gotland" och detaljplan för området vid Ica Maxi och Arbetarrörelsens hus.Kommunfullmäktige, det sista före sommaren, blev långt. Med 31 ärenden på dagordningen klubbades det tionde strax vid sju på måndagskvällen.
Foto: Rolf Jönsson
Votering väntade för Stefaan De Maecker, MP, yrkande på 2,5 meter som lägsta plushöjd för befintlig marknivå vid ny bostadsbebyggelse vid öns kust.
Med 60-11 bifölls kommunstyrelsens förslag på +2,0 meter i avvaktan på statliga direktiv i frågan som gäller den framtida medelvattenytan i havet runt ön.
Reservation
Avslag blev det också för miljöpartiets yrkande på kretsloppsanpassad teknik för vatten och avlopp vid ny bebyggelse.
Nej blev det även för Anders R Johanssons, V, begäran om byggnadsminnesklassning av den unika lastkajen i sten på Fårö.
- Återremiss samt avslag på delen om vindbruk, yrkade Bror Lindahl, FP, som reserverade sig när han inte fick gehör bland majoriteten av fullmäktigeledamöter.
Allmänt lovordade fullmäktigeledamöterna antagandet av översiktsplanen för Gotland och med en särskild honnör till Lars Thomsson, C, samt stadsarkitektkontorets Gunnar Gustafsson och Frida Brunner.
- "Bygg Gotland" är en vision och ett av de viktigaste besluten denna mandatperiod, slog Lars Thomsson fast och noterade komplettering av texten som behandlar vikten av att bevara stenindustrins kulturmiljöer och Lojsta russpark.
Äldrepolitisk program
Bifall blev det för det program som ska vara vägledande och styrande för äldreomsorgens planering och utveckling på ön till år 2025.
- Antalet som är äldre än 80 år beräknas öka med cirka 50 procent på Gotland till år 2025. det betyder nya utmaningar. Att vara äldre innebär inte nödvändigtvis en tid av skröplighet. I alla fall inte fram till två år före frånfälle, konstaterade Gustaf Hoffstedt, M.
Den nu antagna strategin ska bland annat göra det möjligt för personer över 65 år att fortsätta arbeta och att locka äldre till politiskt arbete.
Begreppet kundval ändras till eget val, exempelvis för matdistribution och vård- och omsorgsboende efter biståndsbeslut.
Trygghetsboende är en ny boendeform som, efter inventering som följd av en motion från folkpartiet ska utvecklas mitt emellan nuvarande seniorboende och särskilt boende.
För personalen inom vård, omsorgsboende och medarbetarna inom teknikområdet väntar möjligheter till kompetensutveckling.
Gemensamhetslokaler på äldreboende, personal som aktiverare på särskilda boenden och anhörigstöd är andra viktiga punkter i programmets strategier för äldreområdet i kommunen.
Frisktandvård
Med bifall från kommunfullmäktige införs en frivillig frisktandvård på Gotland enligt Sveriges folktandvådsförenings förslag till nationell modell.
Ett treårigt avtal kan tecknas med vuxna över 20 år och en avgift kan tas ut med olika pris, som lägst 40 kronor per månad.
Patienten betalar ett fast pris med ett visst belopp varje månad med pris efter bedömning i olika riskklasser.
Om alla vuxna på ön erbjudandet att teckna ett friskvårdsabonnemang gör det att Folktandvården når upp till cirka
5 000 abonnemang.
Stenhuggaren 2
Med fullmäktiges ja till detaljplanen för området sydöst om rondellen vid Follingboväg och Visbyleden följer legaliseringen av livsmedelsförsäljning i området.
Totalt kan mellan 30000 och 50 000 kvadratmeter kring Ica Maxi och Arbetarrörelsens hus att bebyggas med handel, kontor och småindustri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!