RS-virussäsongen kom tidigare än väntat i hela Sverige, och på grund av att Gotland generellt ligger några veckor efter fastlandet så hann personalen på Visby lasaretts barnavdelning förbereda sig. Men den tidiga starten på RS-säsongen gör situationen mer oförutsägbar.
– Det brukar klinga av efter nyår, men nu eftersom den kom igång så tidigt så är det svårare att se hur förloppet kommer att vara, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Stina Eliasson är verksamhetchef för barn- och ungdomsmedicin vid Visby lasarett, och hon har fullt hus mest hela tiden på barnavdelningen.
– Vi märker absolut av ett hårdare tryck på jouren och att det är fler infekterade patienter överlag som söker vård. Det är både RS-viruset men också flera andra luftvägsinfektioner som sprider sig och är i omlopp just nu, säger hon.
En av de vanligare varianterna är rhinoviruset som orsakar lindrigare förkylningssymtom hos vuxna och äldre barn, men som kan bli besvärliga och ge svårare symtom hos de mindre barnen.
– Oftast brukar den riktiga infektionssäsongen komma i gång i januari eller februari, så den är mycket tidigare nu, säger Stina Eliasson.
Barnavdelningen har sju vårdplatser som är allmänna, det vill säga som gäller för både barnmedicin, kirurg, ortoped samt öron, näsa- och hals. Det finns även fyra neonatal-platser.
– Det har varit mer eller mindre fullt de senaste två-tre veckorna, men jag tycker ändå att det känns som att vi håller jämna steg. Oftast är inte alla jättedåliga på samma gång, säger hon.
I och med att covid-19 drog igång på allvar våren 2020 höll sig många med nyfödda barn hemma, vilket i sin tur innebär att flera barn som nu är 1,5 år gamla aldrig haft en infektion förrän nu.
– När du är liten har du normalt ganska många infektioner som gör att ditt infektionsförsvar successivt tränas upp. Därför är det vanligast att de minsta barnen drabbas hårdast vad gäller just RS. Men nu ser vi även flera äldre barn på uppemot 1,5 år som kommer in med svåra symtom och som behöver vara inneliggande, säger Stina Eliasson.
Behandling i sådana fall är syrgas, eventuell sondmatning i de fall att barnen äter dåligt, men även högflödesbehandling. Det är ett slags luftbehandling som håller luftvägarna öppna och trycker undan slem så att det blir lättare att andas.