Fungerar euro i den svenska kronans land? Med trettio euro på fickan gav sig GA ut för att handla
Hur det blir för Sveriges del vet ingen, men omkring 300 miljoner människor har redan euron som valuta. Tusentals av dem reser till Gotland varje år, som turister eller i andra syften. Vad har de för möjligheter att redan i dag betala med sin valuta och vad innebär det för företagen?GA gav sig ut på stan för att se ur långt euron skulle ta oss i den svenska kronans land.
Köpkursen låg då på 9,0385, så en omedelbar återinväxling skulle resultera i 241 kronor efter erlagd avgift. Så fungerar all bankväxling av utländsk valuta.
Bankernas köp- och säljkurser är inte desamma som i regel visas på teve och i tidningar så ofta lönar det sig att använda resecheckar i stället för kontanter, berättar banktjänstemannen Christina Johansson. Hon rekommenderar alla som vill växla till sig euro att beställa minst en vecka i förväg.
Några större funderingar kring just euron har hon inte mött, utan den ses och hanteras som vilken annan utländsk valuta som helst.
Hur lätt eller svårt är det då att använda den just nu hett omdebatterade valutan på Gotland?
<span class=MR>De flesta tar emot euro</span>
Shoppingturen och en rundringning bland allt från resebolag och campingar, till livsmedelsbutiker och detaljhandel visar att dubbel prissättning, alltså priser i både SEK och EUR är mycket sällsynt. Däremot tar många emot euro och företagarna berättar att valutan har börjat synas ute i näringen, dock inte i särskilt stor omfattning.
De svenska priserna räknas om i euro enligt rådande växelkurs, så det är upp till företagarna att se till att ha uppdaterad information. Många företag, exempelvis Destination Gotland, håller dock en något lägre kurs för att finansiera hanteringen av valutan.
Butiken Duka har däremot satt en jämn växelkurs på 9 för EUR och 8 för USD, vilket innebär att det blir lättare för kunden att räkna om. Det gör också att priserna blir något lägre.
Butikens Charlotte Östermark berättar att butiken tagit emot en hel del euro i sommar.
Det är man nästan tvungen till när kryssningsfartygen kommer, annars skulle vi inte få sälja.
<span class=MR>Avrundar hellre</span>
Butiken har redan, liksom många andra, kassasystem som är anpassade för utländska valutor. Butiken tar bara emot sedlar, inte mynt. Växeln får kunderna tillbaka i svenska kronor, inte euro.
Det är det inte alla som gillar. Ibland kan det faktiskt vara avgörande för om de ska handla eller inte. Då är det svårt, jättesvårt, men vi försöker att välja enkla lösningar och hellre avrunda priserna.
Konditori Siesta har också tagit emot en hel del euro och dollar i sommar. Priserna räknas om manuellt efter aktuell växelkurs.
Några prishöjningar för att täcka växlingsavgiften använder de sig inte av.
Nej, den smällen tar vi. Vi sparar ihop och går sedan och växlar in sedlarna, säger delägaren Annette Möllerström.
Många företag hanterar dock såväl utländska mynt som sedlar via avtal med Pengar i Sverige AB, som har hand om Riksbankens kontanthantering.
<span class=MR>Svårt beräkna priser</span>
Christer Christiansson på Gotlands Stug- & Lägenhetsförmedling berättar att företaget, trots att man inte officiellt infört möjligheten, tagit emot en del eurobetalningar och öppnat ett speciellt eurokonto. Han ser också vissa problem med utländsk valuta.
Det är svårt att beräkna vad kunden egentligen betalat, eftersom valutakursen svänger och det tillkommer växlingsavgifter.
Varken han eller de andra företagarna GA pratat med säger sig se några större administrativa svårigheter om euron skulle införas i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!