Funkisam: Vi vill vara med och diskutera

Förslaget om höjning av färdtjänsttaxan återremitteras till tekniska nämnden. "Precis vad vi hoppats på" säger Roland Sundelin, ordförande i Funkisam.

Roland Sundelin är ordförande i Funkisam på Gotland.

Roland Sundelin är ordförande i Funkisam på Gotland.

Foto: Lasse Linusson

Gotland2019-11-19 10:05

De föreslagna höjningarna av färdtjänsttaxan, vilka godkänts av såväl tekniska nämnden som regionstyrelsen, röstades på måndagen ned av ett oenigt regionfullmäktige. Förslaget återremitteras nu till nämnden.

Roland Sundelin är ordförande i Funkisam, ett samarbete mellan handikapporganisationerna på ön. Han är lättad över beslutet:

– Vi har tagit väldigt illa vid oss att vi inte fått vara med och diskutera. Nu hoppas vi att det kommer något gott ut av det här, säger han.

Just Funkisam kopplas av hävd in var gång det sker någon typ av förändringar som kan påverka människor med funktionsnedsättning. Inför nybyggen och liknande får de komma med synpunkter och förslag.

– Vi är oerhört glada för det goda samarbete vi har med regionen och att vi alltid får vara involverade. Men den här gången har det fallerat och vi känner oss faktiskt överkörda, säger Roland Sundelin.

Han hoppas nu att frågan ska lösas å det bästa. 

– Även vi kan ju ha förslag som leder till något bra, som han uttrycker det.

Den procentuella höjningen som regionstyrelsen beslutade om innebär i praktiken att taxan för färdtjänst skulle dubbleras. Nu går frågan istället åter till tekniska nämndens bord.

Carl-Johan Boberg (C) är ordförande i nämnden. "Blir det hutlöst dyrt kan vi inte gå vidare" sade han i en GT-artikel förra veckan.

Tommy Gardell (S) är glad för återremissen:

– Motivet är att inget samråd skett och att ingen vettig konsekvensanalys gjorts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!