Fusion mellan Arla och holländska Campina
Arlas båda gotländska kretsar har haft sina kretsmöten och mest information blev det kring långtgående förslaget till fusion mellan svensk/danska Arla Foods och holländska Campina.
- Medlemmarna ställer sig nyfiket positiva till sammanslagningen, sade Sören Kihlberg.
Försiktigt positiva
Avgående ordföranden i Hemsekretsen, Hans Pettersson, Havdhem, ansåg efter gårdagens kretsmöte att medlemmarna på Sudret är avvaktande positiva, men ingen är direkt negativ till sammanslagningen.
Efter måndagskvällens möte i Visbykretsen ansåg ordförande Eva Ingemarsson, Martebo, att medlemmarna var försiktigt positiva.
Det är två stora mejeriföretag som blir ännu större. Man räknar med en invägning på omkring 14 miljarder kilo mjölk, under förra året var Arlas invägning 8,6 miljarder kilo. Det nya företaget blir en kooperativ förening med cirka 21.000 medlemmar i Sverige, Danmark, Holland, Tyskland och Belgien.
Samordnade inköp
I informationen om förslaget till fusion framhålls att det är medlemmarna som fortsätter att ha makten och att medlemsorganisationen behålls med kretsar, regioner och representantskap.
Vidare nämns att avståndet mellan den enskilde medlemmen och företaget ska inte kännas större för att företaget växer och får medlemmar i fem länder.
Vinsten skall tas hem bland annat genom samordnade inköp och effektivisering av produktion och administration. På sikt räknar man med en merintjäning på tolv öre per kilo medlemsmjölk.
Nya krav
Dessutom går elva öre per kilo mjölk till Arla Foods medlemmar nästa år för att kompensera skillnaden i intjäningsnivå för konventionell mjölk mellan de båda företagen Arla och Campina. När utbetalning skall ske och hur den slutliga utformningen blir är ännu inte klart.
Sören Kihlberg förklarade när han pratade om fusionsförslaget att det finns trygghet i förändringar och man måste hela tiden ha tillväxt.
- Utvecklingen i omvärlden ställer nya krav på Arla Foods, sade han. Ökande stark europeisk detaljhandel och ökande konkurrenspress är två av flera orsaker att slå ihop.
I det nya företaget får Arla 65 procent av inflytandet. Huvudkontoret kommer att ligga i Köpenhamn med en holländsk vd och en dansk ordförande, i ordförandegruppen ingår under övergångsperioden, en vice ordförande från Holland samt svenske representanten Åke Hantoft,vice ordförande i Arla Food, och en tysk representant. Under övergångsperioden blir det 29 styrelseledamöter, senare blir det 14.
Möten i mars
Det blir medlemsmöten i båda Gotlandskretsarna i mars då fusionsfrågan diskuteras. I mars hålls också ordinarie representantskapsmöte då ordförande och vice ordförande i kretsarna deltar. Slutligt beslut om fusionen tas i början av april på extramöte med representantskapet, troligen den 6 april, samma dag i Arla och Campina.
Fusionen måste godkännas av EU-kommissionen. Målet är att starten för Campina Arla Foods blir senast 1 oktober i år, men med ekonomisk verkan från den 1 januari i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!