När Helagotlands reporter mötte upp yttre befäl Emilia Klintberg från Gotlandspolisen, hade hon ansvar för att leda och fördela de poliser som var i yttre tjänst. Uppemot tre patruller var på plats vid Kallis och övriga skickades på diverse larm som inkom under fredagen.
– Det vi gör vid och på Kallis under dagen är att se till att folk sköter sig och att det är en trevlig och god stämning, säger hon.
Det var både uniformerade och civila poliser utanför och inne på Kallis. Men hur många som var i tjänst ville inte Emilia Klintberg avslöja.
– Jag kan inte gå in på någon specifik numerär över hur många vi är, men vi har goda resurser, säger hon.
Under tiden för intervjun blev Emilia avbruten ett flertal gånger, dels för att ta del av uppdateringar om ett bråk som ägde rum intill hamnterminalen, dels om ett avlägsnande av en man från Kallis. Där det sistnämnda eskalerade till totalt tre avlägsnanden, alla i samma kompisgäng.
– I närtid har vi haft vi tre avlägsnanden, då vi ansåg att endast ett avvisande från platsen inte var en tillräcklig åtgärd. Då lastade vi in de i varsin polisbil och körde ut dem en bit utanför centrum, på det sättet får de en god promenad tillbaka och så hinner de kanske fundera över sina beteenden, säger Emilia Klintberg.
Efter att ha hanterat de situationer som uppstod vid Kallis, begav sig Emilia tillbaka till stationen för att knyta ihop en del lösa trådar från fredagens händelser. Men också för planering och samverkan för fredagskvällens möjliga bravader.
Polisen Niklas har arbetat inom yrket i 18 år, varav åtta år på Gotland. Då han arbetar inom flera instanser inom polismyndigheten på ön, främst inom insatsstyrkan, behöver han hålla sig ganska så anonym.
Han var kvar vid Kallis, med ett gäng kollegor, till stängning.
– Vi kollar efter avvikande beteenden, om någon är utåtagerande, arg eller överförfriskad och om någon är drogpåverkad. Det vi ser till är ju egentligen att ingenting ska hända, säger han.
När klockan närmade sig 18-tiden och det blev dags för klubben att stänga, var det över 3 000 personer som skulle röra sig därifrån och vidare till olika ställen. Och för Niklas och hans kollegor, var de ungefär fem till sex stycken, som hade hand om säkerheten.
– Under torsdagen var det kanske hälften och då var vi ungefär samma personalstyrka. Det klart att vi oftast kommer lite tvåa på situationen och det behöver nästan hända något innan vi kan se det och rycka in, säger Niklas.
Något som de höll under extra uppsikt var berusade kvinnor i sällskap med personer som kanske inte var någon nära bekant.
– Vi försöker stämma av och prata med tjejen det gäller, i många fall kör vi dem till sjukan och ibland skjutsar vi hem. Vi vill ju inte att de ska vara ute och gå, för en överförfriskad kvinna är ju tyvärr ett offer, säger han.
Den grupp som allt som oftast är de som bråkar på olika sätt, är kategorin unga män i åldrarna 18 till 25. Och under vecka 29 var det ett gäng unga killar som kördes iväg eller togs in till stationen av olika anledningar.
– Många yngre killar är inte vana att höra att de ska göra något annat. Då kommer den här kränktheten och de förstår inte när det är dags att sluta käfta emot för de anser att de har vissa rättigheter, säger Niklas.