Fynd i dödsbo kompletterar skatt från 950 e. Kr.

År 1960 hittades en silverskatt från 950-talet på en lantgård i Källunge. Mynt och smycken lämnades in till Fornsalen och där har de legat sedan dess.
Nu har ytterligare silver- och bronsfynd letat sig från gården till valven i Visby, vilket gläder t f länsantikvarie Majvor Östergren.

Gotland2005-12-28 06:00
- Skatten som hittades på 60-talet innehöll 800-900 mynt, varav några var arabiska, och lite smycken, berättar länsstyrelsens Majvor Östergren.
Skatten har, vad det verkar, hittills inte ställts ut.
Så i år, några dagar före jul, när ett dödsbo från Källunge skulle auktioneras ut, visade det sig att det fanns ännu mer ädelmetaller samlade på gården.
- Under årens lopp har man uppenbarligen hittat fler saker i marken. Det är ganska vanligt att man hittar efter hand som man brukar åkrarna, eftersom mynten ofta är utspridda. Allra helst förr, när man gallrade betor för hand.

Silver och brons
Det var auktionisten som gick igenom dödsboet som uppmärksammade den nu mycket lilla, dock kompletterande skatten. Han kontaktade Fornsalen och för någon vecka sedan lämnades 16 arabiska mynt, en armring i silver, armbyglar i brons och ett ringspänne in.
I fyndet ingick även en gjutform i stenmaterial, vilket inte är inlösenpliktigt, så till vida det inte hittas i en fast fornlämning. Annars är det bara ädla metaller som måste anmälas till länsstyrelsen.

Vanliga fynd
Majvor Östergren konstaterar att föremål i sten, järn och brons är förhållandevis vanliga fynd på Gotland.
- Vi är väldigt glada när det lämnas in till Fornsalen, säger hon och menar att det är olyckligt när fornfynd auktioneras ut eller säljs på annat sätt.
- Då tappar man bort deras proveniens. Kunskap om fyndplatsen ger kunskap om kulturarvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om