fyndet vill Opab borra i Östersjön
Polska oljeprospekteringsbolaget Petrobaltic, som ägs av oljebolaget Lotos, har påträffat en stor oljefyndighet i Östersjön. Fyndplatsen ligger på polskt territorialvatten, utanför staden Gdansk.Så fort fyndet blivit känt visade Svenska Petroleum Exploration (SPE) omedelbart ett stort intresse för att återuppta jakten på olja till havs. Sökandet skulle i så fall ske genom bolaget Opab, som hittade olja i Vamlingbo i mitten på 1970-talet.
Oljebolaget Lotos, som står bakom prospekteringen, uppger att man ska göra allt för att börja utveckla oljefältet så fort som möjligt. Från polskt håll uppges att fyndet motsvarar 110 miljoner fat, vilket är världskonsumtionen under en dag. När det på fredagen blev känt hur stort det polska fyndet egentligen var så vaknade svenska SPE till och hoppet om en svensk prospektering i Östersjön tändes återigen.
Storsatsning
Bolaget SPE, som ägs av den förmögne finansmannen Mohammed Al-Amoudi, är berett att göra en storsatsning på havsoljan. Det är i dagsläget det enda bolag som genom dotterbolaget Oljeprospektering AB (Opab) har tillstånd att leta olja i havet. Man har begärt ett förlängt tillstånd för att fortsätta sökandet i den så kallade vita zonen, cirka 10 landmil sydost om Gotland. Det ligger rätt nära det område där det polska fyndet ska ha gjorts.
På SPE är man övertygade om att det finns olja även på den svenska sidan. För Dagens Industri (DI) uppger bolagets talesman Torgny Berglund att det kan handla om 100 miljoner fat som väntar på att tas upp.
Bromsar tillstånd
Opab har tidigare i flera omgångar letat olja på och utanför Gotland. Det var för övrigt Opab som hittade den första olja i Sverige - i Vamlingbo i mitten av 1970-talet. Man fortsatte sedan och borrade efter olja i Rute och på några andra platser på norra delen av ön. Borrningar ute till havs i Östersjön gjordes också under ett par år.
Några större fynd gjordes dock aldrig och till sist lades oljeletandet på is. Men nu skulle man kunna tänka sig att köra igång igen.
Men det förutsätter att staten, liksom den svenska ansvariga myndigheten, Sveriges geologiska undersökning (SGU), ger fortsatt borrtillstånd.
Redan för sju år sedan hamnade ansökan hos regeringen, som sedan dess bromsat tillståndsgivningen av miljöskäl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!