Fyra assistenter polisanmäls för övergrepp

Fyra personliga assistenter har polisanmälts efter två Lex Sarah-anmälningar som uppger fysiska och psykiska övergrepp på brukaren.

Gotland2007-07-21 01:07

Social- och omsorgsförvaltningen ser mycket allvarligt på händelserna och assistenterna är avstängda från arbetet i väntan på beslut om åtgärder.

- Jag är beklämd över assistenternas agerande och tänker se till att de inte kommer i närheten av en brukare inom vår förvaltning igen, säger social- och omsorgsnämndens ordförande, kommunalrådet Gustaf Hoffstedt i en kommentar.

Avstängda
Hårt handlag, knuffar och hårda ord är något av det som socialdirektör Lena Lager uppger att de fyra assistenterna anklagas för. Brukaren är en person med autism och begåvningshandikapp, vars gode man nu valt att polisanmäla händelserna. Den första anmälningen gjordes av en vikarierande kollega till assistenterna den 21 juni. Eftersom arbetsgivaren ser mycket allvarligt på anklagelserna stängdes de personliga assistenterna av från sina arbeten den 29 juni med bibehållen lön. En andra anmälan gjordes av ordinarie personal den 3 juli. - Det finns ingen anledning att misstro de som anmält, även om assistenterna förnekar, det är en pressad situation för dem, säger socialdirektör Lena Lager. Överläggningar
Social- och omsorgsförvaltningen vill inte att assistenterna ska fortsätta sina arbeten och varslade först om avsked, vilket är den allvarligaste åtgärden. Facket begärde då överläggningar och under den gångna veckan har förhandlingar pågått. I går enades parterna att dra tillbaka varslet om avsked efter att facket visat på brister i den arbetsrättsliga utredningen. Man ansåg att den var för allmänt hållen och att det fanns för lite fakta om var och en av assistenterna. - Men inget har framkommit som säger att anklagelserna inte är allvarliga. Vi vill inte att de ska fortsätta att arbeta hos oss och vi ska nu ta ställning till andra arbetsrättsliga åtgärder, säger Lena Lager. Sex anmälningar i år
Uppsägning eller omplacering kan exempelvis bli aktuellt. Om de enskilda medarbetarna inte godtar arbetsgivarens åtgärd kan Kommunalarbetarförbundet begära nya överläggningar. Förra året gjordes elva Lex Sarah-anmälningar på Gotland. Hittills i år har sex anmälningar gjorts. Enligt Lena Lager är det aktuella fallet ovanligt grovt, men hon välkomnar alla anmälningar av missförhållanden eftersom förvaltningen är beroende av att få kännedom om dem för brukarnas rätt till ett professionellt bemötande.
Lex Sarah trädde i kraft den 1 januari 1999 och har stöd i14 kap. socialtjänstlagen och 24 kap. lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, Lagen säger att alla anställda inom service och omvårdnad av äldre och om personer med funktionshinder måste anmäla till socialnämnden om de blir varse vanvård, övergrepp och andra missförhållanden. Det kan handla om fysiska, psykiska, sexuella eller ekonomiska övergrepp. Även sådant som för lite mat och dryck, otillräcklig hjälp att sköta hygienen, för lite tillsyn, respektlöst bemötande eller dåliga arbetsrutiner ska anmälas. Misstanke om brister räcker för anmälan. Lagen har fått sitt namn efter undersköterskan Sarah Wägnert som larmade om vanvård på Polhemsgården i Solna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om