Fyra av stiftets präster har skrivit på

- Fler skulle skriva på om de vågade.
Det menar Erland Björklund, en av de präster i Visby stift som skrivit under den så kallade Kalinska listan. Det vill säga det nätupprop som protesterar mot kyrkomötets beslut om en ordning för att välsigna registrerade partnerskap.
- En ytterlighetsgrupp som fått för mycket utrymme i media, hävdar biskop Lennart Koskinen.

Gotland2005-11-08 06:00
- Jag får inte detta att gå ihop med Guds ord, konstaterar Erland Björklund, präst i Vänge församling. Inget sanktionerar att man ska välsigna den typen av parrelation mellan människor, det är bara för man och kvinna. Som det står i deklarationen har jag lovat att hålla mig till det i min prästvigning.
Bakom nätprotesten, som startade 1 november, står komminister Yngve Kalin, Hyssna. Han är ordförande för Kyrklig samling som arbetar för att Bibeln ska var enda rättesnöret inom Svenska kyrkan. "Vi är som präster bundna av de löften till trohet mot den Heliga skrift och kyrkans bekännelse som vi avgav vid vår prästvigning och vi tar därför helt avstånd från den beslutade ordningen och vill på detta sätt göra det allmänt känt", heter det bland annat i deklarationen.
För att få skriva under ska man vara prästvigd inom Svenska kyrkan eller präst emeritus. I går var listan uppe i ca 700 namn. Av dessa var fyra präster från Visby stift: Erland Björklund, Rolf Ström, Eskelhems församling, Per Ronquist, Visby domkyrkoförsamling, och C G Hjalmarson, Hemse församling.
- Det ska ses som en markering. Vi anser att Svenska kyrkan är på väg mot sådant som jag inte ställer upp på. Som ett brev på posten kommer det att bli mer vigselliknande former, statens inställning tyder på att det skall vara vigsel och äktenskap, att det ska få ingås oavsett kön, säger Erland Björklund.
Han ser en parallell i den omdiskuterade kvinnoprästfrågan.
- Men där är frågan egentligen enklare. Där finns det saker i Bibeln som talar lika mycket för som emot. I det här fallet finns det inte det så här är det mera definitivt. Men det är inget fördömande, jag har inte homofobi, det har inte med det att göra. Men det finns en gräns där det inte går att försvara med kärleksbudet, det håller inte.
- Det handlar om principfrågan, det går inte att göra en välsignelseform som står i kyrkans handbok, då blir det en officiell ordning för kyrkan. Det här sköttes tidigare på det mer personliga planet, nu blir det i princip som en vigsel, det är ofrånkomligt. Och redan det här strider mot det som är föreskrivet i Guds ord.

Biskop Lennart kritisk
Biskop Lennart Koskinen är kritisk till listan.
- De som skrivit under är en ytterlighetsgrupp som fått för mycket utrymme i media. I stort sett handlar det om kvinnoprästmotståndare och har inget med bibelfrågor att göra. Kyrkans organisation med läromän och bibliska experter, samtliga biskopar och en stor majoritet av kyrkomötet har sagt att det är självklart att kunna välsigna människors kärlek. I praktiken innebär det här ingen skillnad mot tidigare även om det nu formellt står på papper, men nu kan det ske inne i kyrkan mot att det tidigare skedde på kyrktrappan eller i privat miljö.
- Vi fattade också i kyrkomötet beslutet att ingen präst ska tvingas. Även om vi har svårt att förstå deras ställningstagande ska vi respektera det, vi vill ha högt i tak i svenska kyrkan.
- Det är utsagt att de inte behöver delta utan att varje stift ska ställa upp och ordna så att om det kommer ett par som vill ha välsignelsen ska biskopen se till att någon gör det.
Biskop Lennart framhåller att det handlar om enstaka par per år på Gotland.
- Förra året var det två eller tre.

Fotnot:
Lennart Koskinen kommer inom kort med ett eget inlägg i ämnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om