Fyra butiker ska byggas på Tofta

Butiker på stranden, nya beachvolleyplaner, och på sikt även en strandpromenad. Planerna för Gotlands mest populära strand är stora.- Det måste till mer än vad som finns i dagsläget, säger Lars Jacobsson, ägare av Tofta camping.

Tofta camping vill bygga butiker på stranden.                               ILLUSTRATION: ANNALENA MOSSÉN/VISBY ARKITEKTGRUPP

Tofta camping vill bygga butiker på stranden. ILLUSTRATION: ANNALENA MOSSÉN/VISBY ARKITEKTGRUPP

Foto:

Gotland2010-02-20 04:00
Sol och bad, solkräm och på sin höjd en glass är inte nog. Nu vill ägaren av Tofta camping utveckla området ytterligare.
I sommar ska fyra butiker stå klara på stranden. En för kläder, en för elektronik som mp3-spelare, telefonladdare och telefonkort, samt en lokal för en frisör.
- Den fjärde butiken är lite oviss än så länge. Vi diskuterar olika alternativ, kanske någon massör..., funderar Lars Jacobsson.

Känslig placering
Var och en av butikerna ska vara 25 kvadratmeter stora, och de är tänkta att placeras strax nedanför Tofta Beach Club, cirka 60-70 meter från vattenbrynet.
- Vi har sökt bygglov och det låter positivt så här långt. Vad jag förstår är det i princip klart, säger Lars Jacobsson om den måhända något känsliga placeringen.
- Det är ju en lite speciell placering. De ska ligga på stranden, men inte inom den "fria zonen" som är 10-20 meter från vattnet. Passagen kommer absolut att vara fri fortfarande.

Beredd flytta
Lars Jacobsson tror inte att han får några mothugg vad gäller placeringen av butikerna men om så ändå skulle ske, är han beredd att gå kommunen till mötes och placera verksamheten längre från stranden.
I sommar kommer också två nya beachvolleyplaner stå klara intill butikerna. Och mer är på gång.
- Om det här slår väl ut kan det i en förlängning bli fler butiker och kiosker, och även andra aktiviteter.
Som vad då?
- Vi planerar ett promenadstråk på hårt underlag bakom stranden. Som det är nu är det inga andra än fullt friska personer som kan vandra längs stranden. Vi vill öka tillgängligheten, säger Lars Jacobsson.

I drift i sommar
Lars Jacobsson förhandlar med olika entreprenörer som är intresserade av att driva verksamheten i butikerna. I april hoppas han att allt ska vara klart. Butikerna kommer sedan att byggas och ska vara i drift redan till sommaren.
- Normalt sett handlar folk mest när det är dåligt väder. Nu kan vi få en omvänd situation också. Jag tror det kan bli bra, säger Lars Jacobsson.
Som mest besöks Tofta strand av 15 000 personer - om dagen.
Tofta camping vill bygga butiker på stranden.                               ILLUSTRATION: ANNALENA MOSSÉN/VISBY ARKITEKTGRUPP
Tofta camping vill bygga butiker på stranden. ILLUSTRATION: ANNALENA MOSSÉN/VISBY ARKITEKTGRUPP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om