Fyra barn på Gotland berördes av vräkningar under årets sex första månader. Det visar ny statistik från Kronofogden. Totalt handlade det om tre olika ärenden där sammanlagt fyra barn berördes av vräkningarna. Samtliga av de fyra barnen bodde i växelvis boende där de alltså inte bodde hela tiden i de hem de tvingades lämna.
Under 2023 var det inga barn som vräktes från sina hem på Gotland, under 2022 berördes ett barn av en verkställd avhysning på Gotland.
I hela Sverige vräktes 188 barnfamiljer under det första halvåret 2024. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
– Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden i ett pressmeddelande.
Sedan 2018 har antalet vräkningar i Sverige ökat med 37 procent.
– Den ekonomiska pressen på hushållen är fortsatt stor. Vi vet att de allra flesta prioriterar att betala sin hyra, men det ihållande höga kostnadsläget gör att fler riskerar hamna efter med betalningarna, säger Davor Vuleta.
När det handlar om familjer med barn som ska vräkas samarbetar Kronofogden alltid med kommunen för att hantera situationen och när barn är inblandade är socialtjänsten alltid med i arbetet, uppger Kronofogden.