Fyra nya fåglar till analys

Ytterligare fyra döda fåglar hittades i området kring Sjaustru när hemvärnsmän och distriktsveterinär i helgen sökte igenom området. Fåglarna skickas nu för analys och svar väntas på tisdag.

Gotland2006-03-13 06:00
Sökandet efter döda fåglar satte i gång efter att det i fredags stod klart att de båda döda viggar som hittats vid Sjaustru i Gammelgarn bar på det aggressiva fågelinfluensaviruset H5.

För en vecka sedan hittades fem viggar i vattnet vid Sjaustru utanför Gammelgarn. I fredags stod det klart att två av dem bar på det aggressiva fågelinfluensaviruset H5. En skyddszon med en radie på tre kilometer inrättades då runt fyndplatsen och utanför det ett övervakningsområde på en radie av tio kilometer.
På eftermiddagen började tio hemvärnsmän under ledning av distriktsveterinär arbetet med att söka igenom skyddszonen efter fler döda fåglar. Sökarbetet har pågått på land och längs den nära sju kilometer långa strandlinjen och vid lunchtid på lördagen hade området sökts igenom två gånger. Sammanlagt hittades fyra döda sjöfåglar längs stränderna och de skickas nu för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Svar väntas på tisdag.
- Arbetet har gått bra. Vi var snabbt igång och terrängen är noga genomsökt trots att den på sina ställen är svårtillgänglig. Jag är mycket nöjd, säger distriktsveterinär Agneta Karlsson-Nordström som ledde arbetet.
På fredagen kom sökandet igång på eftermiddagen men på lördagen när skyddszonen söktes igenom en andra gång var arbetet igång tidigt.
- Det innebär att vi kunde komma före rovfågel, och rovdjur som gärna äter de döda fåglarna, säger Agneta Karlsson-Nordström.

Sjöfågel drabbas
De fåglar som hittats är sjöfågel av arterna skrak, vigg och and och det verkar vara de som drabbas av smittan i första hand. Men i näringskedjan följer rovfågel och en död ormvråk har påträffats i Oxölesund.
- Men risken är liten att smittan förs över till tillexempel rävar kråkor och örnar, säger Agneta Karlsson- Nordström.
Det bistra vädret och att det det är svårt att komma åt föda för fåglarna innebär att det är en svår tid för fåglarna och det är normalt att inte alla fåglar klarar sig igenom vintern. Restriktionerna för skyddszonen gäller i tre veckor och eftersom inga större mängder döda fåglar påträffats under helgens arbete innebär det att området framöver kommer att sökas igenom en gång per vecka.
- Vi bedömer risken som ringa. Men skulle det komma in uppgifter om hopade fall där det är fler än fem döda fåglar kommer vi att ta upp arbetet tidigare.

Tamfågel inomhus
Det är i första hand för att hindra smittan att nå de tama fåglarna som skyddszon och övervakningszon inrättats. Det finns inga yrkesmässiga uppfödare inom skyddszonen, men däremot tre hobbyuppfödare. Samtliga har informerats om de restriktioner som gäller.
- Det är viktigt att även de här fåglarna får vara ifred och att personer utifrån inte släpps in. Det skulle ju kunna betyda att någon har med sig smittan under skon, rakt in till tamhönsen.
Samtliga uppfödare i området har haft sina höns och tama fåglar inomhus över vintern och tills vidare får de nu stanna kvar inomhus.

Många engagerade
Många har engagerat sig i hur arbetet går och hur fåglarna mår längs de gotländska stränderna. I lördags besökte landshövding Marianne Samuelsson Sjaustru för att få information och se hur arbetet gick.
Det har kommit in många samtal om döda upphittade fåglar till länsstyrelsens upplysningsgrupp, men även fortsättningsvis gäller att det ska vara fler än fem fåglar inom samma område som upphittas för att det ska bli aktuellt med en större insats av den typ som nu varit runt Sjaustru. I övrigt är det normalt att en del fåglar dör den här årstiden. Enstaka fåglar bör lämnas på platsen. Måste man däremot flytta en fågel bör det ske med handskar och att lägga den i en väl tillsluten plastpåse innan den slängs i soptunnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!