Fyra partiledare till årets Almedalsvecka
Almedalsveckan vidhåller sin position som landets tyngsta politiska spelplats under sommaren.Samtliga riksdagspartier finns som vanligt representerade.Årets vecka, 4-10 juli, lockar fyra partiledare: Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund, Lars Ohly.Till veckan hör också en för varje år ökande laddning seminarier och andra programpunkter. Hittills är ca 100 stycken inbokade.Här finns allt från säkerhetspolitiskt rollspel via en djungelvagn i hamnen till frågan om Almedalen är bra för demokratin.
Årets politikervecka i Almedalen är något av ett politiskt mellanår. EU-valet är ju avklarat vilket medför att bara fyra partier skickar sina partiledare.
Av dessa är tre debutanter i egenskap av sitt partis främsta företrädare:
Fredrik Reinfeldt, Lars Ohly och Göran Hägglund.
Många andra kända partiföreträdare, aktiva såväl som avgångna, finns dock som vanligt på plats i Visby tillsammans med en mängd andra företrädare för olika samhällssektorer.
Antalet seminarier fortsätter däremot att vara mycket högt. I år ca 80 stycken och tillsammans med övriga programpunkter blir det sammanlagt omkring 100 arrangemang under veckan.
<span class=MR>Mp först ut</span>
Miljöpartiet de gröna intar som första parti på söndag 4 juli den klassiska politikerscenen i Almedalen. Håkan Wåhlstedt och Zaida Katalan är partiets talare.
Miljöpartiet ordnar också under eftermiddagen en hearing med tema "Friåret".
Moderata samlingspartiet tar över den politiska stafettpinnen på måndagen och sänder partiledaren Fredrik Reinfeldt.
Ett av dagens seminarier ägnas "Tillväxt, trygghet och stabilitet". Här medverkar bland andra Fredrik Reinfeldt, Kjell-Olof Feldt, Gerhard Larsson, Mårten Palme, Kristina Axén-Olin, Karin Pilsäter och Per Westerberg.
Tisdag 6 juli är det vänsterpartiet som talar. Partiledaren Lars Ohly finns på plats i Almedalens talarstol. Partiet arrangerar också ett miljöseminarium med rubriken "Gör Gotland till ett centrum för vindkraftsforskning". Vänsterpartiet har också ett seminarium under onsdagen. "(V)år syn på tillväxt, skatter och forskning" med Gudrun Schyman som moderator.
Under tisdagen arrangerar socialdemokraterna sitt traditionella ekonomiska heldagsseminarium. Temat är "Välfärdens framtid" och värd är finansminister Bosse Ringholm. Föredragande är Jenny Andersson, ekonomihistoriker vid Uppsala universitet, Joakim Palme, vd Institutet för framtidsstudier samt Daniel Lind,TCO-ekonom.
<span class=MR>Maud Olofsson </span>
Folkpartiet har onsdagen som sin dag. Talare är inkryssade EU-parlamentarikern Maria Carlshamre.
Partiets seminarium heter "Det är entreprenören som gör det" och här representeras folkpartiet av sin ekonomiska talesman Karin Pilsäter.
Torsdag är det dags för centerpartiet som representeras av partiledaren Maud Olofsson.
Centerns seminarium har titeln "Federalism".
Socialdemokraterna gör sin Almedalsinsats 9 juli. Talare är finansminister Bosse Ringholm.
Kristdemokraterna håller samma dag sitt seminarium under rubriken "Hur mår den svenska folksjälen - betyg sätts på psykiatrin".
I Almedalen talar partiet lördag 10 juli. Det är nye partiledaren Göran Hägglund som då gör sin Almedalsdebut och därmed avslutar 2004 års politikervecka i Almedalen.
<span class=MR>Seminarierna</span>
Till partidagarna och seminarierna kopplade till dessa hör en rikhaltig flora övriga seminarier arrangerade av institutioner, myndigheter, företag, lobby- och intressegrupper. Ett axplock:
Folk och Försvar tillsammans med de politiska ungdomsförbunden arrangerar på måndagen ett säkerhetspolitiskt rollspel. Deltagarna får ikläda sig roller som stats-, utrikes- och finansminister etc i ett av fem fiktiva länder med olika typer av förutsättningar.
Samma dag håller Saco Forum 2004 som behandlar "Internationella insatser - har vi rätt förutsättningar?". Här diskuteras bland annat vad det innebär att tjänstgöra i Kosovo och vilka krav framtidens internationella insatser ställer på Försvarsmakten.
På tisdagen kan man besöka en djungelvagn i hamnen. Det är TCO som vill hjälpa till med en orientering i arbetsmarknadsdjungeln.
Samma dag undrar Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet "Generell välfärd - mission impossible?".
"Idrott för alla eller bara för några?". Det frågar sig Riksidrottsförbundet den 7 juli. Det handlar om idrottsföreningarnas ekonomi i ljuset av kommunala nedskärningar.
Medverkar gör bland andra Gunnar Larsson, ordförande riksidrottsförbundet, Stefan Albrechtson, klubbdirektör IK Sävehof och kommunalrådet Åke Svensson.
<span class=MR>Östersjöregionen</span>
Under onsdagen presenterar också PRO sin senaste prisundersökning, "Priset är viktigt men inte allt". Det blir diskussioner om pris, kvalitet, tillgänglighet och miljökrav. Medverkar gör bland andra Carl-Erik Thörngren, PRO, och Ingvar Carlsson.
"Vem bryr sig om den svenska tanten?" undrar Saco och presenterar under onsdagen ett seminarium om fallolyckor som är samhällsekonomiskt mycket kostsamma. Kortanvändarnas riksorganisation, med Folke Höjmar som ordförande, är kanske ännu inte bekant för alla. Under onsdagen presenterar de sitt seminarium "Kortsäkerhet" som handlar om nuvarande och framtida planer för säkerheten vid användandet av bank/kreditkort och konsekvenserna av ökade bedrägeriger med dessa.
Under torsdagen arrangerar Föreningssparbanken ett ekonomiskt seminarium, "Hur kan Sverige växa?". Det handlar om förutsättningar för tillväxt i olika regioner och medverkar gör bland andra Kristina Axén Olin, oppositionsborgarråd i Stockholm, och Krister Fingal, vd och koncernchef i Faktab.
"Sveriges roll i den nya Östersjöregionen" tas upp under torsdagen. Det handlar om turistaspekten och arrangörer är Sveriges hotell- och restaurangföretagare, Svenskt flyg, Sveriges rese- och turistråd samt Svensk turism.
<span class=MR>Almedalens demokratiroll</span>
"Ordning och reda på arbetsmarknaden" debatterar under fredagen bland andra Maud Olofsson samt Hans Tilly, ordförande Byggnads, och Janne Rudén, ordförande Seko. Det är det båda nämnda fackorganisationerna som arrangerar.
Fredagen bjuder även på ett LRF-seminarium, "Hoten mot den svenska maten växer - än sen då?".
Här medverkar jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och LRF:s nyligen omvalda ordförande Caroline Trapp.
Seminariepunkt sätts så med ett sådant som avhandlar själva veckan, "Är Almedalen bra för demokratin?". Här diskuteras Almedalen som fenomen och mötesplats och företeelser som lobbying tas upp. Arrangerar gör PR-byrån Hill & Knowlton och bokförlaget Atlas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!