Fyra tips kring raukfält och raukar på Gotland

Raukarna är naturens egna stenskulpturer och finns att betrakta på många platser runt om på ön. En del står ståtligt för sig själva och andra syns i imponerade raukfält runt om på Gotland.

Digerhuvud

Digerhuvud

Foto: Arkiv

Gotland2022-04-07 08:40

Raukarna har alla sina egna utseenden och karaktäristiska drag. De är stenformationer som bildats av Östersjöns vågor under tusentals år. Att de har så olika utseenden beror på att det har suttit mjukare bergarter runt den hårda kärnan av kalksten som vågorna nött bort. Om man tar sig en noga titt på dem så går det att se fossilerna av djuren som levde för 400 miljoner år sedan, när Gotland var havsbotten på ett tropiskt hav. Nu för tiden är de populära utflyktsmål och roliga fotomotiv. 

Digerhuvud 

Sveriges största sammanhängande raukområde finns i naturreservatet Digerhuvud på norra Fårö. Här finns flera hundra raukar.

undefined
Gamle hamn, hunden, kaffepannan, Fårö

Gamle hamn 

I naturreservatet Gamle hamn står flera raukar ute i vattnet. Raukporten "Kaffepannan" eller "Hunden" är den mest unika. 

undefined
Lergravsporten

Lergravsporten

I Lergrav på norra Gotland ligger flertalet raukar på en höjd ovanför Lergravsviken. Den mest utstickande är den valvformade Lergravsporten. 

undefined
Folhammar

Folhammar 

Ett 500 meter långt raukfält. Hit kan man komma med både rullstol och barnvagn. Och vid en anpassad grillplats kan alla pausa och se raukarna på nära håll samtidigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!