En bedömning görs om det är en beaktansvärd olägenhet för andra, vilket det kan vara om man inte vet att det ska skjutas raketer.
– Under nyårsfirandet är det sedvänja att man har fyrverkeri och då kan alla förvänta sig det, säger Mats Östman vid Gotlandspolisen som förklarar att då krävs inga tillstånd.
I Visby innerstad råder dock krav på polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier enligt allmänna lokal ordningsföreskrifter.
Ordningslagens 3 kapitel 7 paragraf säger: Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av Polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.
Det kan tolkas så att man får stå ut med fyrverkerier vid tolvslaget på nyår.
– Om du vill skjuta med samma raketer en kväll i augusti så måste du däremot söka tillstånd hos polisen. Då är det ingen som förväntar sig att det ska avfyras raketer, säger han.
Dagarna före nyår har polisen fått många påringningar om fyrverkerier. Då krävs också tillstånd.
Inför årets nyårsfirande är det inte en enda som sökt tillstånd hos polisen om att få skjuta med pyrotekniska varor men det innebär inte att det blir tyst vid tolvslaget.
– Om du har rätt ålder och det inte handlar om förbjuda smällare får du skjuta upp fyrverkerier vid tolvslaget, säger Mats Östman.
Åldersgränsen för att få hantera fyrverkeri är 18 år.
Att avfyra fyrverkerier på allmän plats innebär en risk för skada och olägenhet för andra. Det är därför som det i vanliga fall krävs att man söker tillstånd av polisen.
En del pyrotekniska varor kan användas utan tillstånd som tomtebloss, knallkork och liknande samt fyrverkeri med låg risk- och ljudnivå.
Även om polisen bedömer nyårsafton som en dag då folk får finna sig att det smäller lite högre och att himlen lyser upp i kaskader av färg och blixtar, finns det regler då också.
– Om någon okynnesskjuter häxpipor horisontellt rakt in mot folksamlingar ingriper vi. Man ska visa hänsyn, säger Mats Östman.
Regionen kontrollerar att försäljning av fyrverkeripjäser gå rätt till.
– Vi ger tillstånd till försäljning, godkänner föreståndare och gör inspektioner, säger brandinspektör Anders Buskas.
Ljuslyktor är inte förbjudna men kan ställa till problem.
– Vi har haft bränder när de ramlat ner så skicka dom ut över havet, säger han och påminner om ett skyddsavstånd till domkyrkan på 100 meter.