- En allmän rekommendation är att man håller sig nykter tills fyrverkerierna är avskjutna, säger David Smitterberg som hanterar frågor som rör fyrverkerier hos polisen.
Sedan december 2001 är försäljningen av smällare förbjudet i Sverige. Något som sedan dess blivit allt vanligare är att leta upp recept på internet, köpa ingredienser och sätta ihop sina egna smällare. Det är något David Smitterberg bestämt avråder från.
- Förutom att det kan vara farligt, så är det brottsligt att göra brandfarliga och explosiva hemmabyggen, och kan leda till böter.
Förbjudet i innerstaden
Förra nyår beslagtog polisen en del mindre raketer som hanterades av personer under 18 år.
- Om vuxna är med så är det okej, då räknar vi med att de har uppsikt över barnen. Men är man under 18 ska man inte hantera explosiva ämnen ensam eller tillsammans med andra barn.
I Visby innerstad är det förbjudet att skjuta av fyrverkerier, och polisen tänker hålla koll på att det efterlevs.
1300-talet
Att fira nyår med fyrverkerier har sitt ursprung i den kinesiska Sung-synastin (960-1279 e Kr). Kunskapen spreds västerut via arabvärlden och nådde Europa på 1300-talet, då det började användas i exklusiva sammanhang. Det var inte förrän på 1900-talet som fyrverkerierna fick ett brett genomslag här.
Något som blivit allt mer populärt är så kallade tårtor, det vill säga paket med mellan 25 och 100 färdiga skott. Man tänder på stubinen och sedan sköter det sig självt. Tårtor är säkrare än raketer på pinne, menar Tomas Berglund, chef på Svea Gotland som har fullt upp med fyrverkeriförsäljningen dagarna innan nyårsafton.
- Fyrverkerier är förknippade med glädje och tillhör nyåret. Men det gäller att tänka sig för, säger han.
Var nykter
Det är viktigt att vara nykter när man hanterar fyrverkeripjäser, dricka kan man göra efteråt, menar Tomas Berglund. Man ska förbereda i god tid så att man inte är stressad när tolvslaget närmar sig, och aldrig hålla en tänd raket i handen. Att gå fram för att kontrollera en antänd pjäs är också livsfarligt, många olyckor sker på det sättet.
Kollar leg
Han har instruerat sina anställda i säkerhetsrutiner, en kunskap som de försöker förmedla till kunderna.
- Det är viktigt att berätta för kunderna vad som gäller. Och vi är noga med att kolla leg på alla som ser unga ut, säger Tomas dotter Li Berglund som står i kassan.
En lugnare trend som kommit på senare år är Khom Loy, papperslyktor som man tänder och släpper så de får stiga till väders. Det är något som faller förstagångsköparen Susanne Widange i smaken.
- Det är första gången i mitt 39-åriga liv jag köper fyrverkerier.
- Jag gillar inte när det smäller, men de här lyktorna är väldigt fina, säger hon.