Till att börja med så får fyrverkerier eller pyroteknik endast köpas av personer över 18 år i Sverige. Det är således olagligt att sälja eller köpa ut raketer åt en minderårig person.
Smällare, det vill säga raketer som har ljud och inte ljus som främsta effekt, får inte säljas eller användas i Sverige sedan 2002.
På Gotland finns två lokala ordningsföreskrifter gällande fyrverkerier. Den första gäller Visby innerstad. För att få skjuta raketer innanför murarna krävs ett speciellt tillstånd från polisen. Ingen på Gotland har sökt något sådant tillstånd inför tolvslaget detta nyår.
Vidare är det förbjudet att använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor i Visby galleria och närmare Visby domkyrka än 100 meter.
Fritt fram är det ända inte att skjuta raketer på resten av ön bara för att det inte finns lokala ordningsföreskrifter. Ordningslagen säger nämligen att man kan behöva söka tillstånd hos polisen om man vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.
Vidare kan ett fyrverkeri som riktar sig mot allmänheten under vissa omständigheter utgöra en offentlig tillställning. Detta till exempel om man bjuder in publik till platsen där fyrverkerierna ska avfyras. För att få anordna en offentlig tillställning på offentlig plats krävs ett tillstånd för detta.
Några tillstånd krävs inte för tomtebloss, partypoppers och liknande mindre produkter som är avsedda att användas inomhus.
Så kallade svävande lyktor har blivit alltmer populära under de senaste åren. För dessa krävs inget tillstånd, förutsatt att max 50 lyktor släpps samtidigt och att lyktorna är max 100 cm höga. Om en svävande lykta släpps upp i luften närmare än 10 kilometer från en flygplats krävs kommunikation med flygplatsen i god tid innan. Detta för att flygsäkerheten vid start och landning kan påverkas av lyktorna.