Fyrverkeriets afton - festlig och farlig

Fest, tradition och doft av krut - kontra skaderisker, lagbrott och rädda djur. Nu är den här - fyrverkeriernas afton.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-12-31 04:00
Åtskilliga handlare har sökt och fått polisens tillstånd att sälja pyrotekniska varor inför nyårshelgen. På tisdagseftermiddagen visade en kontroll att alla som fick besök av polisen, hade nödvändiga papper. I gallerian på östercentrum sålde Adrean Lindblom raketer, tårtor, rör, fontäner och bomber av allehanda slag.
Till kassan, berättade han, kom folk både för att handla - och för att skälla.
- Jodå. Många kommer för att klaga på att vi säljer. Vissa är riktigt otrevliga.
Enligt ordningslagen får man inte heller använda pyrotekniska varor utan tillstånd, "om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom".
Vakthavande polisbefäl Göran Storm menar dock att det "i princip" är okej att skjuta upp raketer utan tillstånd, just vid midnatt på nyårsaftonen - då det i regel råder en slags "allmän olägenhet".
- Det blir ju så, lite omvänd bevisföring. Det är omöjligt att hålla reda på. Men delen om platsens belägenhet gäller fortfarande! Det är exempelvis inte lämpligt att skjuta vid domkyrkan, eftersom den har tjärtak.

Lugnare i år
Precis som festandet kring jul förut brukade kulminera på annandagen men nu tidigarelagts till julafton, brukar det nu smällas av raketer minst en vecka före nyårsafton.
Göran Storm upplever dock att det varit lite lugnare på den fronten hittills i år. Polisen har gjort ett par beslag, fått några påringningar om störande raketer och så har en pappa ertappats med att ha langat smällare - som sedan 2001 är helt förbjudna i Sverige - till minderåriga.
- Langning kan ge böter eller fängelse i ett år, fast fängelse blir det bara om det är stora mängder... eller om någon skulle bli skadad, konstaterar Göran Storm.

Miljökrav
Alla fyrverkerier som ska säljas i Sverige måste godkännas av Räddningsverket. Därifrån uppges dock att det saknas lagstöd för att bedöma fyrverkerierna enligt olika miljöaspekter.
- Det är orimligt att farliga kemikalier i fyrverkerier får användas och spridas av vanliga konsumenter, utan att tydliga miljökrav ställs, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen som nu efterlyser tydliga miljöregler för import, försäljning och användning av fyrverkerier, antingen på svensk eller på EU-gemensam nivå.

Riskabelt
Varje år skadas omkring 300 personer allvarligt av fyrverkerier och smällare, främst på ögon, öron och händer. Under åren 1998-2007 omkom sex personer - alla unga män - efter pyrotekniska olyckor.
Nio av tio av de som behöver vårdas på sjukhus än män och mer än 40 procent är under 18 år - den lagstadgade åldern för att köpa och använda fyrverkerier.
1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
Källa: Räddningsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!