GA har tagit tempen på badläget Varma och algfria vatten väntas hela veckoslutet
Gotland omges förvisso av stora algsjok, men stränderna verkar ha klarat sig bra hittills. Vindarna är svaga och helgen beräknas inte bjuda på några större förändringar.Dessutom är badvattnen varma och klara. Det visar miljöskyddsinspektör Lennart Olssons senaste mätningar vid 37 gotländska badplatser.Fritt fram för bad hela långa helgen, alltså.
Han har också mätt halterna av alger och bakterier. Resultatet kommer i början av nästa vecka då Scancem research i Slite testat proverna, men Lennart Olsson konstaterar att alla vatten är tjänliga och att de ser rena och klara ut nästan överallt.
Förekomst av alger upptäcktes i början av veckan i Ihreviken, Valleviken, Lickershamn, Tofta, Kneippbyn, Åminne och vid Fårö.
<span class=MR>Överdriven oro</span>
Det är kanonvatten och kanonvarmt, så det är bara att bada! säger Lennart Olsson och menar att oron för giftalger är betydligt överdriven.
Man måste ju göra skillnad på vanliga alger som ligger på stränderna och på blommande alger. Är vattnet flockigt som bomullstussar som en äcklig gröt då ska man inte bada. Som det är nu är det ingen som helst fara och det finns alltid någon vik där algerna inte kommer in. Det är vanligt sunt förnuft som gäller.
De prover han nu tagit befinner sig i skrivande stund på Scancem researchs i Slite, där man mäter halter av bakterier och alger. Rådande gränsvärden är satta av Naturvårdsverket.
I går konstaterade SMHI, Statens meteorologiska institut att kraftiga och omfattande cyanobakterieblomningar hade observerats runt hela Gotland, inklusive svaga blomningar väster om Gotland. Däremot har algerna nått stränderna på ytterst få platser. Varmt och lugnt sommarväder gynnar blomning av blågrönalger, medan blåst oftast får blomningarna att brytas upp och försvinna.
<span class=MR>Algfria vatten</span>
Rådande värmebölja med heta dagar, ljumma nätter och svaga vindar beräknas i huvudsak hålla i sig i ytterligare en vecka. Någon rekordvärme är det dock inte frågan om än.
Lördagsmorgonen beräknas inledas med ostliga vindar, solsken och 24-29 grader. Dagen kan möjligen också bjuda på en tillfällig molnfront. Under söndagen tros vinden bli nordvästlig och temperaturen runt 24.
Det ser inte ut att bli några större förändringar varken värme- eller algmässigt, säger John Ekwall, vädergrafiker på SMHI. Möjligen om det kommer lite kraftigare vindar som bryter upp algerna, men i stort är det ju svaga vindar ända fram till på måndag.
Man kan alltså räkna med varma och i stort sett algfria vatten i helgen?
Det tror jag. Det gäller bara att hitta rätt strand, säger John Ekwall och menar att beroende på hur vindarna ligger så finns det alltid någon kust som är algfri.
<span class=MR>Gotländska badgrader</span>
Ardre, Ljugarn 18,0
Boge, Slite 18,0
Bunge, Badhusparken 20,0
Bunge, Sandviken 20,0
Fide, Björklunda 20,0
Fröjel, Gustavs 18,0
Fårö, Ekeviken 21,0
Fårö, Norsta Aurar 19,0
Fårö, Sudersand 18,0
Gammelgarn, Grynge 17,5
Gammelgarn, Sjauster 17,5
Hamra, Vändburgen 17,5
Hangvar, Ihreviken 22,0
Hangvar, Kappelshamn 21,5
Hellvi, Hideviken 18,0
När, Herta 18,0
Närs hamn 17,0
Näs, Nisseviken 19,5
Rute, Valleviken 22,0
Sanda, Björkhaga 17,0
Sproge, Kvarnåkershamn 15,0
Stenkyrka, Lickershamn 19,0
Tingstäde träsk 22,5
Tofta 15,0
Tofta, Gnisvärd 14,0
Vamlingbo, Holmhällar 16,0
Visby, Gustavsvik 10,0
Visby, Kallbadhuset 7,0
Visby, Norderstrand 7,0
Visby, Snäckviken 9,5
Väskinde, Brissund 12,0
Västergarn 16,0
Västerhejde, Kneippbyn 21,0
Åminne, Gothem 22,0
Öja, Burgsvik 19,0
Östergarn, Katt-vik 19.5
Östergarn, Sandviken 17,5
Aktuella badtemperaturer och rådande algläge hittar du på Naturvårdsverkets och Smittskyddsinstitutets internetsajt http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!