Gå inte med på gratis provjobb

Jobbar man ska man ha betalt.Självklart kan det tyckas.- Men det är inte ovanligt att arbetsgivare låter ungdomar provjobba gratis. Det ska man aldrig gå med på, säger Markus Kristiansson på LO.

Foto: Yvonne sell 30202

Gotland2008-07-01 04:00
Det finns arbetsgivare som satt i system att låta ungdomar provjobba en vecka utan lön, en ny person varje vecka hela sommaren. Förra sommaren var det åtminstone tre företag i restaurangbranschen på ön som satte det här i system, enligt Mats Bendelin på Hotell- och restaurangfacket på Gotland.
- Det är så ont om sommarjobb så ungdomar går med på vad som helst. Problemet är att de går med på att provjobba gratis, därför att de ser en chans att få ett sommarjobb, säger Mats Bendelin.
- Det här förekommer inom alla branscher, speciellt när det gäller sommarjobb. Men alla arbetsgivare är inte onda eller oseriösa. Det händer att arbetsgivare som låter ungdomar provjobba gratis helt enkelt saknar kunskap om vad som gäller, säger Markus Kristiansson som är ansvarig för ungdomsfrågor på LO, Landsorganisationen.
Ofta handlar det om att man får provjobba någon dag eller två, för att arbetsgivaren vill se att man passar för och klarar jobbet.
- Får man inget betalt ska man säga nej tack, säger Markus Kristiansson.

"Det blir illojal konkurrens"
Mats Bendelin är förvånad över att arbetsgivarna, genom sina organisationer, inte reagerar över gratisjobbarna.
- Det blir ju illojal konkurrens om man driver en verksamhet med folk som inte får betalt.
Varken på Svenskt Näringsliv eller Företagarna Gotland känner man till att detta skulle vara ett problem.
Mats Bendelin tycker även att de föräldrar som har ungdomar under 18 år som provjobbar gratis och sedan inte får något jobb borde ta ett ansvar.
- Hade jag haft en 17-åring som jobbat gratis i åtta timmar och sedan inte får jobbet skulle jag gått till den arbetsplatsen och slagit näven i bordet. Men det gör de flesta inte, säger han.

Kan ringa och få råd
Mats Bendelin uppmanar alla som utnyttjas som gratis arbetskraft att ta kontakt med facket.
- När vi får veta att det hänt tar vi kontakt med den arbetsgivaren.
Om man är ung och glad att man har chans att få ett sommarjobb är det kanske lätt att gå med på att provjobba gratis ett par dagar.
- Självklart, det förstår jag. Är man 16-17 år och inte vet vad som gäller så gör man kanske det. Men är man osäker så kan man alltid ringa LO:s hjälptelefon. Där får man svar på frågor om anställning, lön och annat.
Det här behöver du ha koll på när du börjar jobba:
Anställningsbevis
Här ska det stå vilka arbetsuppgifter du har, vilken lön du får, hur lång din arbetstid är och din rätt till semesterersättning bland annat. Både du och arbetsgivaren ska skriva på.
Kollektivavtal
Kolla om arbetsplatsen har kollektivavtal. Då finns det som gäller lön, övertidsersättning och försäkring reglerat. Saknas kollektivavtal kan du få sämre lön och sämre villkor.
Rätt ålder, rätt plats
Vissa jobb får man inte ta om man är under 18 år. Till exempel vårdarbete, arbete med traktor, lastning och lossning av fartyg och arbete på hög höjd. Är du under 16 år finns många regler och lagar för vilka jobb du får ta och hur mycket du får arbeta. Är du under 13 år får du bara ta enklare jobb som bärplockning eller enklare städning.
Semesterersättning
Du har rätt till semestersättning på minst 12 procent på lönen. Den ingår inte i lönen utan ska betalas utöver den.
Så här mycket ska du lägst ha betalt enligt kollektivavtalen:
(Till detta kommer ersättning för jobb på obekväm arbetstid)

Café, restaurang

Ålder timlön
16 år 63,80
17 år 71,60
18 år 75,50
19 år 83,30

Butik (detaljhandeln)

16 år 66,66
17 år 69,13
18 år 94,90
19 år 96,83

Städning

16 år 66,66
17 år 69,13
18 år 94,90
19 år 102,37
Källa: LO.SE/UNG
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om