GA listar landets roligaste de är vad de heter

Aptonym är uttrycket för när en persons namn förknippas med vederbörandes yrke. Ohotad etta på den svenska listan är Benny Ruus, tidigare ordförande i Motorförarnas helnykterhetsförbund och styrelseledamot i NTF.

Lisa Frost.

Lisa Frost.

Foto: Jan Christer Persson

Gotland2020-04-24 19:01

– En del tyckte mitt namn var roligt. Jag blev snabbt känd, berättar han om MHF-tiden. 

Något överraskande konstaterar han att namnet banat väg för hela hans yrkeskarriär. Han har en bakgrund som lärare och började i Göteborgs skärgård. 

– Där hade man problem på öarna med ungdom som härjade och söp. Jag fick i uppgift att ta fram ett paket mot detta. I kombinationen ämne/efternamn reste jag sen runt i Göteborg med detta. 

1980 flyttade han till Vänersborg som lärare. Om några månader går han i pension från Dalslands kanalbolaget där han varit mångårig vd. 

– Mitt namn hade hunnit före. Efternamnet har präglat min karriär men jag har aldrig haft ont av det. 

Sitt efternamns bakgrund har han via släktforskning härlett till Norge och det finns också i baltländerna. 

Handelsbankens f.d. säkerhetsansvarige Rolf Rånman nådde kanske max när han fick kommentera ett rån på banken i Råneå. Välkända namnmässigt är SMHI-meteorologen Lisa Frost. Liksom Nordeas chefsekonom, även om Annika Winsth försökt dölja efternamnet via stavningen. 

På lokala listan ingår Visbytandläkaren Katarina Gadd. Hennes företagsskylt var oemotståndlig för vissa nattvandrare så hon tvingades utesluta namnet och nu står det mer neutrala "Tandläkare". 

Ibland är det tvärtom så att namnet och arbetsplatsen inte riktigt passar ihop. Danske Peder Tuborgh väntar man sig kanske inte är vd för hela Arla-koncernen. En annan man med dryckesnamn är Kanadas infrastrukturminister Francois-Philippe Champagne. 

Kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm, Anna-Karin Skatt, (S), tvekar möjligen inte att finansiera kommunens kostnader via en liten skattehöjning. Och Sandra Ribba hindrades inte av namnet när hon tog hem SM-guldet i stavhopp 1999. Kiropraktor Eva Kramp kan förhoppningsvis motverka sådan hos sina patienter. Kriminologen Sven Granath har bland annat arbetat med kriminellas sprängningar. 

En annan kategori är utländska namn. Ibland är de roliga bara för att de är hopplösa på svenska. Som den norske åklagaren Magne Kvamme Sylta. Eller den franska smörbagaren Claude Margerin Francois. Eller den förre franske justitieministern Christiane Taubira. Eller caddien Paul Fusco som stängdes av för, just det, fusk. Och hur i alla glödheta kan Venezuelas riksåklagare heter Tarek William Saab

Emellanåt blir utländska namn något opassande ur svensk synvinkel. Som en av världens bästa orienterare genom tiderna, schweiziskan Simone Luder. Svenska sportjournalister grät av lycka när hon gifte sig och i stället kunde kallas Niggli. 

Helt ok namnmässigt i Sverige är kanske inte den kanadensiske hockeyspelaren P(ernell) K(arl) Subban. Efternamnet Urin är inte helt ovanligt i östra Europa. Bolsjojbalettens chef Vladimir Urin är en med det namnet. Fan är vanligt i Kina. En av världens i dag främsta bordtennisspelare heter Fan Zhendong

Och så namnet för dagen, Corona. Vanligt efternamn (betyder krona) i spansktalande länder, som Alejandro Corona, pianist i sin jazztrio. 

Avslutningsvis lite lokalt. En Gotlandssocken fick inte 2006 ett OS-brons och 2008 ett VM-guld. "Guld för Buttle i Göteborg" löd visserligen en rubrik. Men den handlade om en person med noll gotländsk anknytning, den kanadensiske konståkaren Jeffrey Buttle. 

Om aptonymens betydelse

Namn är en viktig del av personligheten. Men ibland blir de mer än så och illustrerar även vad personen ifråga sysslar med, eller ibland, borde arbeta med. Rätt person på rätt plats eller ibland, fel plats, åtminstone namnmässigt. 

GA ger en rad exempel på alla häftiga namn som finns. Lika många till fick inte plats. Och du, käre läsare, har förstås något eget som absolut hade kvalat in. Mejla i så fall till undertecknad så kanske vi kör ett litet uppsamlingsheat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!