GA på auktion när Tommy fyndade etiketter

I helgen var det dags för årets första möbelauktioner. I Tofta var det Ulf Broberg som höll i klubban inför ett stort antal besökare på jakt efter små och stora fynd. En gustaviansk skänk var dagens mest eftertraktade möbel och ropades in för närmare 11 000 kronor.

Gotland2002-01-14 04:00
Även på auktionen i Follingbo blev det trångt bland bokhyllor, soffor och småprylar när Thage Nilsson höll ordning på budgivningen.
Tommy Hansson var en av dem som gjorde ett - eller egentligen flera tusen - fynd.

Några tusen tändsticksetiketter från 1830-talet och framåt. De föll i Tommy Hanssons ägo för femtonhundra kronor. Han är en av få etikettsamlare som under söndagens auktion i Follingbo kunde komplettera sin samling.
­ Det här måste vara väldigt unikt, sa Tommy som var mycket belåten med sitt fynd.
­ Tydligen finns det inte så stort intresse av att samla på just tändsticksetiketter. Jag hade tippat på att de skulle gå för tio tusen eller mer. Så jag är nöjd.
I övrigt var det ett brokigt utbud som stod till buds.
En antik kristallkrona, ett renoveringsobjekt, ropades in för femtonhundra kronor och en låda gamla videofilmer gick för en femtiolapp. En liten kartong hänglås fick också ny ägare under söndagen.
<span class=MR>Häftiga mattor</span>
I auktionshallen i Tofta fanns bland annat jugendmöbler, en hammock, en gustaviansk skänk och en nyrokokosoffa. Mikrofonförsedde Ulf Broberg höll i klubban.
­ Här är två stycken ilsket röda mattor och en milt blå. Håll med om att de är häftiga. Hörde jag hundra kronor där borta? 120? Klubbat!
Strax därpå sålde han ett bokskåp i jugendstil för 4 800 kronor, en matsalsgrupp i ek för 7 000 kronor och en almbyrå för 3 500 kronor.
Här fanns också en hel bunt småtavlor som ingen ville bjuda på. Till slut var det någon som för tjugo kronor förbarmade sig över verken.
En annan som hade ropat in tavlor var Carolina Utterberg som hade famnen full av konst, linnedukar samt en skomakarlampa.
­ Jag ville egentligen bara ha lampan, men så fick jag alla de här tavlorna på köpet.
<span class=MR>Inte tomhänt </span>
Systern Helena Utterberg, som besökte en auktion för första gången på fem år, hade fått tag på ett par stolar som hon hade gett en hundralapp för.
­ Det är lite tunt, var hennes omdöme om auktionen.
­ Ja, lite mindre än vanligt, höll Carolina med om.
­ Man letar egentligen efter möbler, men kommer hem med småskrot i stället. För det är ju tråkigt att gå hem tomhänt. Fördelen med auktioner är att man kan få tag på saker som inte finns att köpa på andra ställen, tyckte Carolina.
Ingen av systrarna brukar göra av med några större summor då de går på auktion. Men dyker det upp någon speciell möbel är de beredda att spendera en slant.
För att genomföra ett lyckat och fyndrikt auktionsbesök finns viss taktik.
­ Jo, det finns en taktik, men jag brukar inte själv använda mig av den. Ofta tror man ju att man ska kunna ropa in det man vill ha väldigt billigt, men det kan vara bättre att dra till med en större summa redan från början. Då är det inte säkert att nån vill bjuda över, tipsade Carolina Utterberg.
­ Det var inte så mycket i dag, men det kom mycket folk. Det blev bra omsättning, summerade Ulf Broberg dagens auktion.
<span class=MR>Fantasipriser</span>
Han berättade att prissättningen har blivit alltmer ojämn de senaste åren.
­ Enkla saker har blivit väldigt billiga medan bra grejor är riktigt dyra, som till exempel den gustavianska skänken som gick för 10 800 kronor. Det folk framför allt är intresserade av är orörda allmogemöbler från 1700-talet. De har blivit väldigt dyra i Stockholm och även här. Det är fantasipriser på sånt i dag.
Vanliga antika möbler från slutet av 1800-talet har däremot gått ner i pris de senaste åren. Allra svårast att sälja är möbler från 1960- och 70-talen.
­ Det är nästan osäljbart. Jag brukar inte ens ta med sånt. Det är bara jobbigt släpa hit och dessutom drar det ner helhetsintrycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om