GA synar, provsmakar och betygsätter årets semlor

I dag infaller den klassiska fettisdagen. GA anordnade i anledning därav ett informellt vetesemmeltest. Segrare: S:t Hanssemlan.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-02-24 04:00
Ja, i dag 24 februari infaller 2009 års fettisdag. En dag som innebär att de verkligt renläriga semmelätarna förtär årets enda semla denna dag. Men att många andra också passar på just denna dag är bagerierna väl medvetna om och mångdubblar den dagliga produktionen.
- 2008 sålde vid 2 700 stycken på fettisdagen så det finns att göra, berättade man på Ica Maxi.
- Vi gör 200. Det är nästan årets bästa dag men några högsäsongsdagar på sommaren säljs det faktiskt fler gräddbakelser, konstaterade Mats Alfvegren på S:t Hans.

Klassiskt test
GA beslutade att genomföra ett klassiskt semmeltest. Inte strikt vetenskapligt men ändå seriöst. Utbudsdominanten vetesemlor skulle det handla om. Annars finns ju numera alltid några mera udda inslag att tillgå. Som Brödbodens nyhet för året: En ekologisk, långsmal semla med specialmandel i massan.
Sju vetesemlor från olika bagerier/konditorier inhandlades i Visby. Sen var det fyrmannajuryns hårda arbete att provsmaka sig igenom septetten. De ätbara beståndsdelarna: bröd, grädde och mandelmassa betygsattes av respektive jurymedlem enligt standardskalan 1-5.
Testet inleddes dessutom med ett visuellt betyg för respektive semlas utseende, enligt samma poängmall. Slutligen räknades delbetygen ihop till en totalsumma för respektive semla. Priset anges också, nu låg det ganska jämnt mellan 15-22 kronor.
Vad man gillar bäst är givetvis individuellt; lös eller fast massa, välkryddad eller neutral bulle. Eller varför inte trätoklassikern: runt eller trekantigt lock. Maxpoängen (om samtliga i juryn givit fem poäng på samtliga fyra delmoment) innebar således 20x4=80 poäng. Totalt varierade poängen mellan 43-58.

Kommentarer
S:t Hans semla segrade således med 58 poäng. Och här kan man säga att det smakmässigt lönar sig att betala lite mer eftersom den var delad etta på pristoppen med sina 22 kronor.
- Stor och god och väldigt god mandelmassa, menade Mats Linder om S:t Hanssemlan.
Åsa Wallin hade den i delad topp ihop med Maxis.
- Den mumsiga mandelmassan lyfter Maxis medan S:t Hans är en mycket trevlig klassiker.
Eva Klint Langland hade Maxis som etta.
- En standardbulle med jättegod massa och så är det snyggt med den strösslade kardemumman över.
Och hos undertecknad segrade S:t Hans. I mitt tycke den klart jämnaste med fyra poäng på samtliga kategorier.
Och att delingredienserna kan vara utslagsgivande bevisas av Siestasemlans öde. Den hade kommit betydligt högre på listan om det inte varit för att samtliga i juryn var missnöjda med gräddens konsistens/smak som fick tre tvåor och en etta. Anledning: Övervispad med viss smörsmak som resultat.
- Siestas bulle var klart godast, deras semla hade varit i topp hos mig om grädden varit bättre, framhöll Eva Klint Langland som nu hade Siestas som silvermedaljör.

Poäng (bulle-massa-grädde-utseende-totalt).
1. S:t Hans..........15-16-13-14-58
2. Norrgatt.........10-14-14-14-52
3. Maxi................11-15-12-10-48
3. Märtas............12-12-11-13-48
5. Brödboden....12-13-09-13-47
6. Siesta.............14-11-07-12-44
7. Eskelunds......14-07-11-11-43
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!