GA-tårtan döps om: Nu kan alla vara med och vinna

En trotjänare tar steget från papperstidning till internet. För att nå fler får klassikern GA-tårtan nytt namn – men fortsätter att vara gratis för den som ska firas.

GA-tårtan blir Helagotland-tårtan, men Norrgatt med Max Brunner och Lotta Johansson kommer att fortsätta baka och leverera dem.

GA-tårtan blir Helagotland-tårtan, men Norrgatt med Max Brunner och Lotta Johansson kommer att fortsätta baka och leverera dem.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-03-04 05:00

I flera decennier har talongerna i Gotlands Allehanda klippts ur och fyllts i av läsarna. Sju dagar i veckan, året om, har GA-tårtan lottats ut bland alla inskickade bidrag.

– Min mamma vann en tårta precis när jag hade börjat här 2007. Det var mormor som hade skickat in, sedan fick inte mormor skicka in fler kuponger, eftersom jag jobbade här, säger Lotta Johansson, konditor på Norrgatt i Visby, och skrattar åt minnet.

Hon har inte räknat, men har sannolikt gjort tusentals GA-tårtor sedan dess. Tårtor som delats ut gratis till vinnarna.

– GA-tårtan var ett begrepp redan när jag började. Vinnarna har två månader på sig att hämta ut sin tårta. Att se folk komma in och bli glada känns väldigt kul, säger Lotta Johansson och berättar att det inte sällan blir en liten extra pratstund med den som vunnit.

undefined
GA-tårtan döps om och blir Helagotland-tårtan, men lever vidare och fortsätter att lottas ut gratis bland läsarna.

Norrgatt med sin klassiska neonskylt öppnade 1947, bara några år efter andra världskriget, av familjen Wennerståhl. 77 år senare står bröderna Max och Manfred Brunner i dag för driften, efter att ha tagit över när deras pappa Bernhard gick i pension för tio år sedan.

– Förr var tårta höjden av lyx. Då hade många yrken med kroppsarbeten – i dag rör man sig inte lika mycket och tårtan har fått konkurrens av annat, säger Max Brunner och berättar att det inte bara är smörgåsar och andra bakverk som konkurrerar utan också öns mataffärer där många i dag säljer sina egna tårtor.

undefined
GA-tårtan blir Helagotland-tårtan, men Norrgatt med Max Brunner och Lotta Johansson kommer att fortsätta baka och leverera dem.

Men GA-tårtan, ett begrepp sedan flera decennier, har levt vidare och är fortfarande lika populär.

– Den engagerar väldigt många. Det var ett äldreboende där de inte hade så mycket för sig, där de satt och fyllde i talonger. De blev så lyckliga när de läste att någons släkting, någons barn eller barnbarn, hade vunnit en tårta, säger Lotta Johansson och avslöjar hemligheten bakom en lyckad tårta för den som vill baka sin egen.

undefined
Konditor Lotta Johansson lägger grunden för ännu en GA-tårta. Fluffig tårtbotten och mycket grädde ger en lyxig känsla.

Att vispa socker och ägg kraftigt ger en sockerkaka med fluffig botten. Vaniljkräm, vispgrädde, gärna hemkokt jordgubbssylt och garnering med färska bär, det är ett koncept för en god sommartårta eller kalastårta till en årsdag.

– Krångla inte till det, man behöver inte göra det så komplicerat. Det är inte så svårt som man tror, säger hon.

undefined
Florsocker silas över den gröna marsipanen, som får det typiska vita täcket.

Nu ska GA-tårtan ta steget ut på nätet. I början av mars får tårtan nytt namn, och kommer att lottas ut som Helagotland-tårtan på sajten helagotland.se. Därmed försvinner talongerna ur papperstidningen.

– Det blir en modernisering. Det är nog nödvändigt, och då kommer vi att nå nästa generation på ett helt annat sätt. Även om det här stället inte ska förändras måste man hänga med i utvecklingen och inte fastna i det förflutna, säger Lotta Johansson och menar att det är en stor fördel att gratis-tårtan nu kommer att nå också dagens unga som oftare vill läsa sina nyheter digitalt.

undefined
Anders Engström simmar två pass i veckan och håller sig i form. På Norrgatt har han fikat sedan 10-årsåldern i mitten av 1960-talet.

Plötsligt plingar det till i dörren och simmaren Anders Engström kommer in, för en fralla och ett glas mjölk. Han är kund på Norrgatt sedan 1960-talets mitt. Och visst har han själv fyllt i talonger några gånger, för att ge bort en tårta till någon.

– Det är klart att det är bra att GA-tårtan finns, den ger glädje till den som får den och det är en lätt grej att ge bort, säger Anders Engström medan Lotta Johansson tillägger att begreppet är väl inrotat, även om den nu byter namn:

– Folk kommer nog att kalla den GA-tårtan, även om den heter Helagotland-tårtan, under lång tid framöver.

undefined
Marsipan kavlas ut till en tunn duk som draperas över tårtbottnen.
undefined
Toppen på en klassisk marsipantårta pryds av en ros, de kommer i kartong och finns i många olika färger.
undefined
Max Brunner driver Norrgatt med sin bror Manfred, de tog över sedan deras pappa Bernhard gick i pension.
Så nominerar du

Klicka på artikeln "Vem vill du bjuda på tårta" på Helagotland.se, och skicka in din nominering i formuläret. Instruktioner finns i artikeln.

Så funkar det:
• Personen du nominerar måste själv kunna hämta tårtan hos Konditori Norrgatt och uppvisa legitimation.
• Vi meddelar konditoriet namnen på förra veckans vinnare varje måndag. Tårtan behöver hämtas inom två månader.
• Vi berättar då även vem som vunnit tårtan på Helagotland. Därför är det viktigt att hålla utkik, så att du som nominerat eller du som vunnit får reda på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!