GA var med vid "hemlig" utgrävning
Bara ett fåtal invigda vet platsen. Men GA fick vara med på "hemligt" uppdrag när Gotlands senaste skatt grävs fram.
Det var för två veckor sedan som markägaren var ute på promenad. När han passerade genom en djurhage var det något som blänkte till. I sanden, helt öppet, låg ett flertal arabiska silvermynt utspridda!
- Markägarna har i detta fall uppträtt på ett föredömligt sätt, säger arkeologen Leif Zerpe.
De ringde omedelbart till Fornsalen och rapporterade fyndet. Dagen därpå var Leif Zerpe på plats med metalldetektor. Totalt 47 arabiska silvermynt hittades då i sanden. För att platsen skulle kunna grävas ut var de djur som då betade där tvungna att flyttas. Nu är detta gjort.
I går, när GA med löfte om tystnadsplikt och att inte tala om den hemliga fyndplatsen besökte utgrävningen, var Leif Zerpe i färd med att samla nya kvistar. Sandområdet var totalt perforerat av en skog med pinnar. Varje pinne markerar ett utslag med metalldetektorn. Sannolikt finns på platsen hundratals vikingatida silvermynt.
Markägaren vill förbli anonym och bara ett fåtal förtrogna känner till den exakta fyndplatsen.
Hjälpande hand
Medan vi pratar småpiper metalldetektorn. Ibland sjunger den till kraftfullt och Leif sätter ännu en kvist i backen.
- Här, hjälp till. Ta en handfull sand och håll under detektorn, säger Leif.
Efter ett par nävar sand utan reaktion piper det plötsligt till. Och där, i den fuktiga sanden i min hand, ligger plötsligt ett halvt vikingatida silvermynt. Myntet skiner i solen, silvret är så blankt att det kunde ha grävts ned i går. Men den arabiska ornamentiken skvallrar om att myntet präglats långt härifrån och grävts ned i mitten på 900-talet. Tanken svindlar. Vem grävde ned skatten? Var det farmannabonden som kommit hem efter en lång handelsresa i österled, eller var det kvinnan på gården som ville förvara pengarna säkert? Ingen vet, det enda man med säkerhet kan säga är att jag är den första som hållt myntet i sin hand på över tusen år! En fullkomligt hissnande tanke.
Skattparadis
Gotland är skatt-tätast i världen. Leif Zerpe berättar att man beräknar antalet vikingatida gårdar på Gotland till cirka 1 500. Och hittills har man på ön hittat 800 skatter! Nya tillkommer ständigt, ungefär en silverskatt om året har hittats de senare åren. Större eller mindre, den enorma Spillingsskatten på drygt 65 kilo silver är i särklass störst. Den kommer att visas på Fornsalen nu på söndag. Och får alltså sällskap av en rykande färsk, nyuppgrävd vikingaskatt. Att skatter blir primörer som tas upp ur jorden lagom till vernissage på museet får betecknas som en verklig lyckträff för arkeologerna.
- Det här ger vikingaåret extra tyngd och visar att det lever, säger Leif Zerpe och tillägger att mycket ännu kan hittas innan året är till ända.
Hänsynslösa plundrare
Ur bilen hämtas en plastspade. Skopa efter skopa passerar under detektorn. I en liten påse klingar silvermynten efter hand de grävs fram. På myntkabinettet i Stockholm har experten Gert Rispling redan åldersbestämt den nya skatten. Det yngsta myntet är präglat år 935 och skatten borde alltså vara nedlagt i mitten av 900-talet. Nu gäller det att skynda på, skattplundrare lurar i buskarna. Den senaste tiden har de nattetid härjat på flera tidigare fyndplatser, därför har arkeologerna tvingats ändra strategi. Förut kunde man berätta om pågående uträvningar på ett betydligt mer öppet sätt. Nu är det stopp för det. Leif Zerpe tycker att skattplundrarna uppträder på ett hänsynslöst sätt.
- Varje skatt är en viktig pussselbit för oss att ta reda på hur handelslederna gick. Skattplundrare saboterar vårt gemensamma kulturarv. Ingen ska få sko sig på det, säger Leif med eftertryck.
Till och med i går hade cirka 150 arabiska mynt, hela eller i halvor, hittats på platsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!