Galna mängder blåbär i öns skogar

Ett helt fantastiskt bärår. Så summerar Bengt Jakobsson säsongen hittills. Tillsammans med sin sambo Miyuda Suetrong har de plockat mer än 250 liter.

Bengt Jakobsson och Miyuda Suetrong har plockat blåbär i flera veckor. "Otroliga mängder", säger Bengt som aldrig sett så mycket blåbär i de gotländska skogarna.

Bengt Jakobsson och Miyuda Suetrong har plockat blåbär i flera veckor. "Otroliga mängder", säger Bengt som aldrig sett så mycket blåbär i de gotländska skogarna.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-08-21 09:45

De gotländska gammelskogarna lyser just nu i blått. Humlorna surrar i den blommande ljungen och där innanför i skogsbrynet böljar havet av blåbär kring Miyuda Suetrong och Bengt Jakobsson.

– Det är otroliga mängder! Jag har aldrig sett så här mycket blåbär. När man har plockat färdigt är det lika mycket kvar, säger Bengt och rätar på ryggen.

På den lilla ytan, i skogen mellan Grötlingbo och Havdhem som de för dagen plockar i, är det lika mycket bär som blad på blåbärsriset. 

– Bären är jättestora och fina, säger Bengt Jakobsson medan Miyuda kommer för att tömma sin plockare i ett spann.

– Det ryms nio kilo i spannet, säger hon och visar att det inte är mycket kvar innan dagens skörd är färdigplockad.

I fjol jobbade Miyuda på hotell, men på grund av corona blev det inte något jobb där i år. Bengt har egentligen nått pensionsålder men jobbar ännu som busschaufför. Han har tidigare jobbat 15 år på Skogsstyrelsen och är därmed van att jobba i skogen. Han berättar att den goda tillgången på blåbär ska finansiera biljett för Miyuda, som vill åka och hälsa på sin sjuka mormor i Thailand.

– Det är inga problem att sälja, folk står i kö för att få köpa, säger han och berättar att de tar 70 kronor kilot för rensade blåbär.

Bland kunderna finns många äldre som inte klarar av att plocka själva, men också yngre som inte vill ge sig ut i skogarna själva. För Bengt är de svala morgontimmarna i skogen en härlig upplevelse.

– Det är lugnt och skönt, att gå ut i skogen när fåglarna kvittrar är det bästa man kan göra på morgonen, säger han medan Miyuda konstaterar att hon slapp myggor och myror när hon jobbade på hotell.

Både Bengt och Miyuda använder plockare istället för att handplocka bären.

– Men det tar lika lång tid att rensa som att plocka bären när man kommer hem, säger Bengt Jakobsson och förklarar att man behöver vara försiktig med plockaren för att inte få med sig mer skräp än nödvändigt.

Sedan den 13 juli har de plockat, oftast på beställning, och den här veckan kan bli den sista.

– I regel har vi plockat mellan 8 och 15 kilo varje dag och hittills ungefär 210 kilo totalt, säger han och berättar att reglerna tillåter bärplockning för försäljning upp till 12 500 kronor skattefritt.

Sedan 15 år tillbaka kommer Björn Kjerrgren till Gotland med lastbil varje höst för att sälja till de som inte orkar eller vill plocka sina bär.

– Jag gillar gotlänningarna och jag åker runt och levererar. Många äldre orkar inte plocka själva, säger han och berättar att han den senaste vändan hade med sig 80 lådor blåbär, ungefär 1 200 liter, från trakterna kring Västerås och Falun i Dalarna.

Björn Kjerrgren menar att gotlänningarna är en stark köpgrupp, men på grund av corona har han haft svårt att få tag i de utländska plockare som andra år brukar hjälpa honom. 

– 80 lådor är väldigt lite, jag kan ha med mig 150 till 200 lådor också, säger han och berättar att det kan handla om omkring 3 000 liter på en enda resa.

Snart är årets blåbärssäsong över – då väntar lingon och salmbär. Men att årets gotländska turistsäsong kraftigt har påverkats av corona märks även hos bärgrossisterna.

Överstekvarn Chili är ett av de företag som köper in bär från plockare. Där har man just nu flera ton i lager i frysarna eftersom det sålts mindre sylt än vanligt.

– Det är många som vill sälja salmbär, men vi kan tyvärr inte ta emot mer, säger Anna Mathers.

Bär att skörda

Smultron: Börjar mogna kring midsommar på torra marker. Torrår utan regn kan allt torka bort, medan andra år ger mängder.

Nejkon: Påminner om smultron med liknande växtsätt på allvarmarker.

Blåbär: Stora mängder i några veckor till, främst i öns gammelskogar.

Lingon: Mognar i september, finns lokalt i lite större mängder.

Salmbär: Mognar i slutet av augusti, trivs i dikeskanter och längs vattendrag.

Björnbär: Finns enstaka buskar som förvildat sig.

Rönnbär: Mognar sent på året, till kokning av gelé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!