Gamla metoder ger huset nytt liv
Ett 20-tal personer lockades under helgen att delta i kurser vid Lörje gård strax utanför Kyllaj.På schemat stod kalkputs och traditionellt måleri.- Det vi vill förmedla är att man ska underhålla sina gamla hus med traditionella material och metoder, säger byggnadsantikvarie och arrangör Cecilia Boman.
- Det finns ett oerhört stort kulturarv på Gotland och det är angeläget att ägarna renoverar dem på rätt sätt så att de inte förstörs, menar hon.
Därför var ett stående mantra i de kurser som hölls under helgen "rätt material på rätt plats", såväl vad gäller restaurering av fasaden som inredningen.
Vill göra rätt
En av deltagarna heter John Jones, och han var inne på exakt samma linje. När GA kom på besök höll han precis på att försöka laga den övre kanten av ett fönster på huset vid Lörje gård.
- Hittills har det gått bra på kursen, men nu står jag inför en utmaning jag inte vet om jag klarar av, säger han och skrattar.
Tillsammans med sin fru äger han ett kalkstenshus vid Malms, en bit bortom Kyllaj. När en yttre renovering nu närmar sig tyckte han att det var en bra idé att gå en kurs. För att lära sig mer om det gamla hantverkets grunder.
- När vi köpte huset för ett par år sedan sa vi att: "nu gör vi det här på riktigt, så som det en gång gjordes". Som vi ser det är huset ett kulturföremål och vi vill inte förstöra det, säger han.
På rakt motsatt sida av det stora huset vid Lörje gård stod Tomas och Berni Gumauskas på och nedtill en stege. Även de kämpade med att genom praktiska moment lära sig grunderna i de traditionella hantverksteknikerna.
- Vi har ett stenhus i Lau och det måste ju fixas emellanåt. Som det ser ut i dag så är det ett års väntetid på hantverkare, det är orsaken till att vi går den här kursen, berättar Berni Gumauskas.
Gillar att måla
Den gamla sekelskiftsgården vid Lörje härstammar från tiden då kalkstensindustrin nådde sin höjdpunkt i början av 1900-talet. Under senare tid har gården sedan använts som en sommarkolloni för estniska barn, men nu står den alltså till förfogande för byggnadsvården. Från övervåningen doftade det under lördagens eftermiddag av färg, där befann sig nämligen ett glatt gäng som skulle lära sig de traditionella målteknikerna. Bland annat fick de prova på schablonmålning, stänkmålning, ådring och marmorering.
Marita Lukowiesky från Sanda gick förra året en kurs i fönsterrenovering. Nu ville hon utveckla sina kunskaper.
- Jag fick blodad tand och ville lära mig mera. Att vara med på en sådan här kurs kan göra att man vågar testa själv, säger hon och menar att även inom sitt yrke som lärare kan hon ha nytta av de nu nya kunskaperna i traditionell målteknik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!