Gammal trädgård får nytt liv

Förändrat. Förr fanns här tennisbana, lekstuga, köksväxtodling och fruktträdgård.

Förändrat. Förr fanns här tennisbana, lekstuga, köksväxtodling och fruktträdgård.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-09-03 04:00

Alla gamla trädgårdar som länge har stått övergivna ruvar på hemligheter från förr. När man besöker förvaltarvillans trädgård så här års ser den ganska igenvuxen ut. Revor av salmbär brer ut sig över marken och björnbärssnåren tränger på från alla håll.

Men det finns mycket kvar att upptäcka från förr. Kantstenar visar var rabatter prunkat, stenlagda gångar har befriats från jordlager, det finns terrasseringar, spaljéer, ja till och med en "kaffegrotta" och ett stenbord i skogen. Tidigare på säsongen blommar lökväxter och perenner.

För några år sedan såg den nuvarande ägaren av aktiebolaget Bungenäs kalkbrott, Joakim Kuylenstierna, till att få trädgården inventerad. En värdefull källa var Barbro Ekström. Som dotter till en kalkbrottsarbetare växte hon upp i en av arbetarbostäderna precis utanför områdets grindar.

Åren 1956 och 1957 arbetade hon i hushållet hos Björn Söderberg, den siste förvaltaren på kalkbrottet innan militären köpte allt 1963. Hon bor nu åter i barndomshemmet tillsammans med sin man Göran Öhlund.

- Jag minns att jag fick hjälpa till att skörda vit sparris och lägga frukt på förvaringshyllor i källaren. Jag kommer ihåg att det fanns Williams-päron och Signe Tillisch-äpplen. Och att jag plockade vinbär, men det var inte så roligt, berättar Barbro Ekström.

På hennes gamla fotografier ser man den för tiden populära terrasseringen framför huset. Längs den övre kanten löpte en rabatt med rosor och lökväxter, och förvaltaren hade placerat en liten kanon och ett par kanonkulor på muren. En gräsmatta sträckte sig till huset med spaljéer för klätterväxter vid väggen.

Framför muren gick den grusade infarten. Där stod ett par betongfundament för prakturnor. Ett stort ankare låg på stenblock vid vägen ner mot havet, där siktlinjen förstärktes av en lång badbrygga med badhytt.

Många prydnadsbuskar var planterade runt gräsmattan till vänster om huset. Flera finns kvar, som kornell, rosentry, hängsyren, flockoxbär och spärroxbär. När en första gallring av buskagen gjordes blev det tydligt vilka som planterats där från början. De har fortfarande hönsnät som skydd mot harar runt stammarna.

En järnspaljé med stenpelare har blottlagts från förvildade björnbärssnår. En av de ursprungliga röda klätterrosorna har överlevt. Barbro Ekström har tagit ett skott av den, som har rotat sig i hennes trädgård.

- Förra året tog min syster Berit i Slite frön från en av sparrisplantorna som finns kvar. De grodde, säger Barbro.

Till höger om huset finns en välbevarad pergola som tycks sluta i intet. Men under gräs och jord finns rester av en stensatt sittplats, kantad av ett stenparti där det ännu växer jätterams, träjon, vintergröna och penningblad. Där börjar naturparken med ett stenbord som numera tycks lite malplacerat mitt i skogen.

Bakom huset låg en tennisbana, köksväxtodlingar och fruktträdgården. Här gjorde militären en hinderbana och de enda överlevarna är rabarber, pepparrot och några sparrisplantor. Och så kaffegrottan, en stensatt sänka i marken som kantades av en syrenberså.

Daniel Heilborn är arkitekt och en av de ansvariga för upprustningarna och nybyggnationerna på Bungenäs. Han tycker att återskapandet av den yttre miljön är lika viktig som renoveringen av de gamla husen.

- Drömmen är att trädgården åter ska bli tydlig. Vi kanske inte kan återställa allt, men vi vill hålla efter helheten, och på sikt kanske också återplantera en del. Villan ska kunna hyras för kortare boende eller festligheter, förklarar Daniel Heilborn.

Inventeringen visade vilka växter som finns i trädgården i dag, gav en förklaring till hur trädgården kan ha sett ut, och en plan över hur den på några års sikt kan återskapas.

Senare hittade Daniel Heilborn ritningar med växtförteckningar på landsarkivet i Lund, som bekräftade och kompletterade bilden. Ritning fanns även över trädgården vid den före detta matsalen, granne med kalkbrottets gamla butik.

- Att ritningarna och mängder med andra handlingar finns där beror på att Svenska sockerfabriksaktiebolaget, med huvudkontor i Malmö, ägde kalkbrottet från 1921 till 1963, förklarar Daniel Heilborn.

Även matsalen och miljön runt den håller på att återställas. Där ska bli restaurang och uthyrningsrum. Och Anders Nyström på Bungehallen i Fårösund har en liten lanthandel i den gamla butiken.

De gamla trädgårdarna får alltså bestå och kan besökas av allmänheten. De nya hus som byggs i den karga naturen på udden ska däremot smälta in i miljön utan anlagda trädgårdar.

Överlevare. Barbro Ekström visar en klätterros som har klarat sig vid spaljen med stenpelare. Till vänster syns fröplantor från krusbär och rynkolvon som funnits på andra platser i trädgården.foto: rolf jönsson
Överlevare. Barbro Ekström visar en klätterros som har klarat sig vid spaljen med stenpelare. Till vänster syns fröplantor från krusbär och rynkolvon som funnits på andra platser i trädgården.foto: rolf jönsson

Gör inget genomgripande under det första året.

Se vad som redan växer i trädgården vid olika årstider.

Gamla strukturer som gångar, rundlar och planteringar syns bäst när allt är visset.

Sök information om trädgårdens historia; arkiv, grannar, hembygdsförening, bibliotek, lantmäteri.

Ta reda på vad som var tidstypiskt vid trädgårdens tillkomst.

Ta också reda på hur trädgården kan ha förändrats över tid.

Skaffa en tomtkarta där du kan rita in vad som finns och hur du vill ha det.

Bestäm hur mycket som ska återskapas, utifrån hur du vill använda trädgården och hur mycket tid, ork, intresse och resurser du har. Bevara den grundläggande planen så långt som möjligt.

Träd som vuxit sig för stora eller är i dåligt skick kan ersättas. Buskar och perenner kan ofta ges nytillväxt genom beskärning och gödsling och eventuellt omplantering. Eller bevaras genom sticklingar.

Se hus och trädgård som en helhet.

Boktips:

"Bevara och sköta en gammal trädgård" av Christina Ilminge, Bokförlaget Prisma 2002

"Köksträdgårdens historia" av Marie och Björn Hansson, Norstedts förlag 2011

"Trädgårdsväxternas historia" av Per Christensson, Ica bokförlag 1997

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om