Ett högt guldvärde, i kombination med ekonomiskt tuffa tider, får en del att kika lite extra hemma i byrålådor och smyckesaskar om där finns något att sälja. Men handeln med guld är lurig, där finns flera fällor att gå i.
– Ta reda på vad det är du säljer, och vad det väger. Skicka inte bara iväg det och få de pengar du får, säger Björn von Corswant, guldsmed hos Dicks guld och silver, och menar att varje gram är värt just sin vikt i guld.
Han berättar om stora värden. En gammal vigselring som gått i arv kan ha 23 karat och väga 10 gram om den är i herrstorlek. Värdet är då drygt 4 000 kronor. Med 18 karat guld är värdet ändå drygt 3 000 kronor.
– Vi hade en kund som kom in med sin gamla brygga som hon haft i munnen. Den vägde 30 gram. Hon fick över 12 000 kronor och höll på att storkna, säger Björn von Corswant.
I oroliga tider med krig i omvärlden ökar handeln med guld. Så också priset, som nu ligger högt.
– Det började med att Trump stängde all handel med Kina 2019. Då steg guldet 50 kronor grammet över en natt, säger Sanna Lennartsdotter Dackmo på Wisby ur och guld.
Priset som den som vill sälja får beror på guldets kvalitet. Det är internationella dagspriser som styr, där 18 karat just nu ger cirka 330 kronor per gram och 23 karat 410 kronor.
24 karat i hela tackor är ännu dyrare, drygt 630 kronor per gram. Även om det finns kunder som berättar att de tvingas sälja sitt guld för att ha råd med räkningar finns det också de som placerar sina sparpengar. Björn von Corswant visar två äldre herrar en mindre guldtacka på 100 gram, som till dagspriset skulle kosta dem 66 712 kronor.
– Jag har kunder som köpt 500-grams guldtackor, och det händer att någon hittar en tacka i en låda vid en dödstädning, säger han.
Hos Wisby ur och guld tittar Sanna Lennartsdotter Dackmo med sitt förstoringsglas efter stämplar och kattfötter. Allt är inte guld som glimmar, men också raka motsatsen. Hon håller upp vad som ser ut som en bit gammal järntråd.
– Det här hade man lätt kunnat slänga på återvinningen, säger hon.
Med vikt på 40 gram är värdet just nu cirka 14 000 kronor. Beroende på var man säljer det. På nätet finns företag som lockar med höga guldpriser på 633 kronor grammet. Men priset i annonserna gäller bara vid högsta kvalitet, och vid större mängder. En värderingsavgift kan dessutom tillkomma.
Sanna Lennartsdotter Dackmo visar den prisstege som finns.
– Här får du 441 kronor för 18 karat – om du har 300 gram, vilket är jättemycket. Har du 10 gram får du bara 149 kronor grammet och det är riktigt dåligt, säger hon.
Rådet till den som funderar på att sälja gamla smycken som inte används är att ta reda på vad det är man har. Har det högt affektionsvärde, som arvegods kan ha, kan det vara bättre att göra om det till nya smycken. Även om guld står högt i kurs kan det ändå finnas annat som är värt mer i smyckena.
– Vet man att man ska sälja sitt guld kan det vara bra att ta bort stenar som sitter där, säger Björn von Corswant och berättar om kunder som trott att stora ädelstenar har varit oäkta, men i själva verket visat sig vara fint slipade diamanter värda femsiffriga belopp.
Både han och Sanna Lennartsdotter Dackmo berättar att de alltid är vaksamma när kunder kommer in och vill sälja guld.
– Vi vill gärna kunna härleda guldet till den person som säljer det. Vi samarbetar med polisen, säger Björn von Corswant.