Peppar, peppar, ta i trä – hittills inga sjuka, men ...
Så låter det på de flesta arbetsplatserna nu för tiden, och VIC-tvätten i Visby är inget undantag. Ekonomiskt fungerar pandemin som ett dominospel där brickorna faller en efter en.
Eller som platschefen Jörgen Karlsson uttrycker det:
– Går det dåligt för våra kunder, så går det dåligt för oss.
Tvätteriet har framför allt byggt sin verksamhet på tvätt och uthyrning av linne som används vid öns hotell. Den huvudsakliga kundbasen återfinns med andra ord i en näring som har det tufft när resandet går ner.
– Hotellen drog i bromsen väldigt snabbt när coronaviruset kom till Sverige, så vi förstod ganska tidigt varthän det barkade. 23 mars började vi korttidspermittera, säger Jörgen Karlsson.
Under våren minskade tvättvolymen med runt 50 procent, om man bara räknar det som kommer in från hotellen. När reserestriktionerna lättades i juni skedde en viss återhämtning. Efter sommaren låg motsvarande siffra på hyggliga 20 procent.
Sedan kom den andra vågen och allt började om.
– Läget nu är faktiskt lite värre än under våren, med ett tapp som verkar överstiga 50 procent, säger platschefen.
Samtidigt går det åt fler handdukar per gäst på hotellen i dessa tider. Och privatkunderna är faktiskt fler nu.
– Jag tänker att det är alla som sitter hemma och jobbar. Oj, vad skitig mattan är, inser de. Men ingenting av det där väger så klart upp för det vi förlorat på hotellsidan, säger Jörgen Karlsson.
I somras tvingades han säga upp hela personalstyrkan, som består av nio året runt-anställda. Därtill har man sysselsatt ett 20-tal inhoppare som tagits in främst under sommarsäsongen.
Merparten av de fast anställda gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet – i alla fall på pappret. För ingenting tyder i dagsläget på att VIC-tvättens tumlare kommer att stanna för evigt.
– Vi har ett möte i styrelsen snart, och där ska vi bestämma hur vi går vidare. Min förhoppning är att de som sagts upp kan återanställas, förutsatt att vi får korttidspermittera igen. Vi har några riktigt kämpiga månader framför oss, men jag måste hoppas på en morgondag, säger Jörgen Karlsson.
Hur länge kan ni hålla er flytande?
– Vi har klarat oss tack vare permitteringar och kunder i andra branscher. Vi tvättar till exempel Slagteriets arbetskläder, och den verksamheten har ju fortsatt som vanligt. Men om läget förblir som det är nu och det inte blir några lättnader till sommaren ... Då ser det dystert ut. Men jag är övertygad om att vi kommer finnas kvar om ett år, bara smittotalen går ner, och kanske har vi ett vaccin snart.
Avtalet med Gotlands Slagteri tecknades 2018. Att hitta nya företagskunder i rådande klimat är inte det lättaste.
– Situationen är likadan för de flesta. Ingen vill dra på sig extrakostnader i det här läget, vare sig vi eller någon annan. Vi skulle kunna göra mer för att nå nya kunder, men frågan är om det hade gett så mycket.
Hur är stämningen på jobbet?
– Orolig. Sedan hanterar olika personer den oron på olika sätt. Andra arbetsgivare har sagt upp personalen för att istället ta in folk på timme. Jag tycker att det är fel väg att gå, just eftersom det skapar så mycket oro på arbetsplatsen. Det leder i sin tur till att många tappar motivationen. Jag menar, hur kul är det sitta med och planera arbetet framåt när man inte vet om jobbet finns kvar då?